Oude floppydisks geven onbekende digitale kunst van Warhol prijs

Forensische computerexperts van de Carnegie Mellon University in de VS hebben tot nog toe onbekende digitale tekeningen van Andy Warhol teruggevonden op oude floppydisks uit 1985 die aan de overleden Amerikaanse kunstenaar hebben toebehoord. Het gaat om "typische" afbeeldingen van onder meer blikken Campbell's soep.

Zo'n 30 jaar zijn onbekende tekeningen van Warhol voor de buitenwereld verborgen gebleven, maar door een speling van het lot zijn ze nu toch uit hun digitale gevangenis bevrijd.

De bal ging enkele jaren geleden aan het rollen toen iemand een video uit 1985 op YouTube plaatste waarop te zien is hoe Warhol met de hulp van een Amigacomputer een digitaal portret van zangeres Debbie Harry samenstelde.

Warholfan Cory Arcangel zag het bewuste fragment in 2011 en begon een onderzoek om na te gaan of er nog meer onbekende computerkunst van de hand van Warhol bestond.

Hij dook onder in de archieven van het Andy Warhol Museum in Pittsburgh waar hij een lading oude floppydisks vond. Niemand wist wat erop stond want het museum beschikte niet over de nodige (oude) technologie om ze te lezen.

Arcangel contacteerde daarop de Carnegie Mellon University waar forensische computerexperts er uiteindelijk in slaagden de floppydisks te lezen. Ze ontdekten verschillende digitale tekeningen van "typische" Warholonderwerpen zoals blikken Campbell's soep.

Hoewel Warhol de tekeningen destijds maakte in opdracht van Commodore International om een nieuw type Amigacomputer te promoten, worden ze toch eigendom van de Andy Warhol Foundation.

Meest gelezen