Saboteerde Homans (N-VA) kredietaanvraag van nieuwssite Apache?

© BELGA

Nieuwssite Apache stond op het punt 150.000 euro risicokapitaal op te halen bij Trividend, het Vlaams Participatiefonds voor de Sociale Economie. Tot het kabinet van Vlaams viceminister-president Liesbeth Homans (N-VA) zijn veto stelde.

Het dossier van Apache zat volgens Knack klaar voor de finale stap, de beoordeling door het investeringscomité. Maar drie dagen voor het comité zich zou buigen over het dossier serveerde de raad van bestuur van Trividend het af tijdens een zogenaamde update, waarbij de lopende aanvragen behandeld werden.

Knack beschrijft hoe een kabinetsmedewerker van minister Homans in de raad zijn veto stelde. Steun aan Apache viel niet te rijmen met de missie van Trividend, stelde hij. Hoewel het ongebruikelijk is dat een dossier in zo’n vergevorderd stadium wordt stopgezet, volgde er niet de minste discussie.

Waarom de zaak zo gevoelig ligt, laat zich makkelijk raden. Apache ligt al langer op ramkoers met N-VA. Zo zetten onthullingen over de Antwerpse uitlopers van het schandaal rond Optima Bank kwaad bloed.

Valabel argument

“We konden hier heibel over maken, maar wat zou dat opgeleverd hebben? Als een hoofdaandeelhouder zijn veto stelt, krijg je een beslissing er toch niet door”, zegt de voorzitter van de raad van bestuur, economieprofessor Koen Schoors. Hij spreekt wel van een “valabel argument” van die aandeelhouder.

Meerdere bronnen vertelden niettemin dat ze nog “nooit zo veel politieke druk in een raad van bestuur ondervonden” hadden. “Het argument dat we niet aan de doelstellingen beantwoorden, is om te lachen”, zegt Apache-hoofdredacteur Karl Van den Broeck, die verwijst naar andere dossiers die in dezelfde situatie verkeerden en het wel haalden.

Homans ontkent

Minister van Sociale Economie Liesbeth Homans (N-VA) betwist de volgens haar “gratuite beweringen” over de niet-toekenning van een lening door Trividend, het Vlaams Participatiefonds voor de Sociale Economie, aan nieuwssite Apache. “Er is helemaal geen sprake van een veto in de raad van bestuur”, zegt ze in een persbericht. Dat er sprake zou zijn van een politieke afrekening, noemt ze “compleet van de pot gerukt en gratuit”.

Aanval op kritische onderzoeksjournalistiek

Vlaams parlementslid Katia Segers (sp.a) ziet een “systematiek in de aanvallen van de N-VA in de richting van de kritische onderzoeksjournalistiek”. Dat zegt ze na de berichtgeving dat een kabinetsmedewerker van Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) zijn veto zou gesteld hebben tegen een lening voor nieuwssite Apache.

Segers verwijst ook naar de “enorme dwangsommen” die Apache boven het hoofd hangen nadat het vorig jaar over een Antwerps bouwdossier had bericht. Dat Homans nu een achtergestelde lening voor Apache zou tegenhouden, is volgens Segers dus geen toeval.

“Maar eigenlijk is het schrijnend dat het belangrijk medium dat Apache geworden is zich op Trividend, een erkenningsfonds voor de sociale economie, moet richten”, zegt Segers. “Wanneer gaat de Vlaamse regering eindelijk iets doen om kritische onderzoeksjournalistiek beter te ondersteunen? Die krijgt maar peanuts, zeker in vergelijking met de honderden miljoenen die de geschreven pers federaal krijgt via de btw-vrijstelling en de posttarieven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen