© BELGA

Worden slachtoffers binnenkort gewaarschuwd voor dader met enkelband?

Slachtoffers worden in de toekomst mogelijk gewaarschuwd als een dader te dicht in de buurt komt. Dat blijkt uit aanbestedingsdocumenten voor een nieuw systeem van elektronisch toezicht, die het onder meer hebben over geolokalisatie van dader en slachtoffer. Het nieuwe systeem moet volgens het bestek ook 3.000 personen gelijktijdig kunnen volgen, tegenover 2.000 personen nu. “Het gaat voorlopig om een optie die wordt bekeken”, benadrukt Liesbeth Wyseur, woordvoerder van Justitiehuizen.

De verschillende gemeenschappen in ons land hebben gezamenlijk een opdracht uitgeschreven voor de huur van een systeem voor elektronisch toezicht, en dit voor een periode van vijf jaar. Het omvat onder meer de levering en onderhoud van de apparatuur, waaronder enkelbanden.

Opvallend is dat er ook bepaalde toestellen worden gevraagd voor slachtoffers, een ‘dispositief afstand dader-slachtoffer’ (DADS). Concreet gaat het om een GPS/LBS-toestel - LBS staat voor location based service - dat het slachtoffer moet kunnen geolokaliseren. Ook moet het slachtoffer op de hoogte kunnen worden gebracht “dat de onder elektronisch toezicht geplaatste justitiabele aan het naderen is”. De bedoeling is ook dat het slachtoffer het dispositief permanent draagt wanneer het zich verplaatst. Het toestel moet “discreet” zijn qua volume, vorm, kleur en geluid.

“Zo’n DADS-systeem wordt onder andere in Spanje gebruikt, waar het slachtoffer een GPS-eenheid krijgt, maar geen enkelband. De dader heeft wel een GPS-eenheid en een enkelband”, zegt woordvoerder van Justitiehuizen Liesbeth Wyseur. “Als de dader binnen een bepaalde perimeter van het slachtoffer komt, dan gaat de monitoringdienst het slachtoffer verwittigen. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt bij gevallen van intrafamiliaal geweld.”

Ook opmerkelijk is dat het systeem 3.000 personen tegelijkertijd moet kunnen volgen. “Momenteel worden iets minder dan 2.000 personen op dagelijkse basis gevolgd”, zegt Wyseur. “Gezien de plannen van minister Geens, die wil inzetten op het gebruik van de enkelband, moet nog bekeken worden wat de impact gaat zijn op de uitvoering van het elektronisch toezicht. Dat is moeilijk in te schatten”.

De raambestelling vraagt ook een optie voor stemherkenning. De huidige oplossing wordt evenwel afgebouwd omdat er problemen zijn met stemherkenning. “Het huidige systeem is ook erg belastend, bijvoorbeeld als de gedetineerde in bad zit, en niet plots naar de telefoon raakt”, aldus Wyseur nog.

Door de zesde staatshervorming is het elektronisch toezicht overgeheveld van het federale luik naar de drie gemeenschappen. Desalniettemin is de overheidsopdracht door de gemeenschappen gezamenlijk uitgeschreven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER