Direct naar artikelinhoud
Video

Belgische elitesoldaten helpen in strijd tegen Islamitische Staat in Mosoel

Belgische elitesoldaten helpen in strijd tegen Islamitische Staat in Mosoel

Frankrijk doet een beroep op de Iraakse special forces om Franse en Belgische jihadisten op te sporen en te elimineren in Mosoel. Dat schrijft The Wall Street Journal op zijn website. De Fransen zouden een lijst met 27 jihadisten hebben opgesteld die uitgeschakeld moeten worden.

Zo willen de Fransen verhinderen dat deze jihadisten, aangesloten bij Islamitische Staat, zouden terugkeren naar Europa om hier dan aanslagen te plegen.

De lijst werd opgesteld voor aanvang van de strijd om de herovering van Mosoel, in oktober 2016, en wordt steeds bijgewerkt als er jihadisten verdwijnen of omkomen, schrijft de Amerikaanse krant die de lijst kon inkijken via een Irakese politiebron. Er zijn trouwens al verschillende jihadisten van die lijst omgebracht, aldus nog dezelfde bron.

Iraakse 'special forces'.

Defensie niet op de hoogte

Bij de Franse opperbevelhebber van de missie in Irak wenst men geen commentaar te geven over het bestaan van de lijst. "De missie van de special forces van het Franse leger bestaat erin de Iraakse troepen bij te staan en te steunen bij de herovering van de stad, in het kader van de internationale coalitie", zegt kolonel Patrik Steiger.

Steiger betwijfelt trouwens dat het überhaupt mogelijk is om jihadi's van een bepaalde nationaliteit te viseren aangezien ze "allemaal onder vuur worden genomen".

Ook het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de Franse bijdrage aan de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten "in eerbied voor het internationaal recht" gebeurt.

Aan Belgische zijde is men eveneens niet op de hoogte van het bestaan van zo'n lijst. "Het is ons in ieder geval niet bekend", zegt de woordvoerster van de minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). België zet ongeveer dertig militairen in, maar zij worden ingezet voor het trainen, adviseren en assisteren van Iraakse special forces en voor peshmerga, Koerdische strijders. Ze opereren rond de lucthaven van Bagdad en rond Erbil, een stad in het noordelijke Koerdische deel van Irak.

Defensie niet op de hoogte

Droneaanvallen

De Belgische terreurexpert Pieter Van Ostaeyen trekt het bestaan van de jihadistenlijst ook in twijfel, al wil hij niet uitsluiten dat Frankrijk doelbewust landgenoten viseert. "We hebben al meermaals gezien hoe enkele hooggeplaatste Franse strijders verdwijnen of omkomen door droneaanvallen", aldus Van Ostaeyen.

Het is bovendien goed mogelijk dat er ondertussen nog meer Belgische strijders zijn omgekomen in Irak en Syrië. "Maar sinds het voor de strijders verboden is om nog via sociale media te communiceren, kunnen we moeilijker achterhalen wie er nog leeft. We hebben alleszins het vermoeden dat de lijst van gesneuvelde Belgische jihadstrijders langer is dan de 122 die gekend zijn", geeft Van Ostaeyen nog mee, die een databank met Belgische IS-strijders bijhoudt.

Droneaanvallen

Interview

Oorlogsreporter Robin Ramaekers van VTM NIEUWS is in Mosoel en kon met de Belgische troepen die er actief zijn spreken.