Direct naar artikelinhoud
Update

Ruimtevliegtuig SpaceShipTwo neergestort

Met de crash van SpaceShipTwo heeft de commerciële ruimtevaart een tweede zware slag in korte tijd te verwerken gekregen. Vanavond stortte het ruimtevaartuig van Virgin Galactic neer kort nadat het aan een testvlucht begonnen was. Het toestel crashte in de Mojavewoestijn bij Los Angeles, waarbij volgens eerste berichten de copiloot om het leven is gekomen. De piloot is zwaargewond overgebracht naar een ziekenhuis.

Virgin Galactic wil met SpaceShipTwo de eerste stap zetten naar commercieel ruimtetoerisme. Met de speciaal voor dit doel ontwikkelde SpaceShipTwo kunnen betalende passagiers een paraboolvlucht tot honderd kilometer hoogte maken, op de grens van de ruimte. Tijdens de vlucht zijn de acht inzittenden (zes passagiers) enkele minuten gewichtloos.

Het was de 35ste testvlucht van het ruimteschip en de eerste met een nieuw type vaste brandstof dat de raketmotor meer vermogen moest geven. Het moederschip WhiteKNightTwo, dat het ruimtevaartuig eerst tot vijftien kilometer hoogte brengt, is veilig geland.

Twitter bericht wordt geladen...

Eerdere tegenslag

De crash volgt op een eerdere grote tegenslag voor de commerciële ruimtevaart. Enkele dagen geleden explodeerde kort na de lancering een Antares bevoorradingsraket voor het ruimtestation ISS. Deze raket is eigendom van het commerciële ruimtevaartbedrijf Orbital. Door nog onbekende oorzaak explodeerde de eerste trap van de raket, enkele seconden na de start.

Wat de crash betekent voor het ruimtevaartprogramma van Virgin Galactic, is onbekend. Het concern zou volgens planning later dit jaar zijn eerste betaalde vlucht uitvoeren. De eerste vlucht zal zeker worden uitgesteld. Tientallen sterren hebben in het verleden al een ticket van 250 duizend dollar geboekt voor een ruimtevlucht met SpaceShipTwo.

Sir Richard Branson, oprichter van Virgin Galactic, met een model van SpaceShipTwoBeeld belga

Twitter bericht wordt geladen...