Direct naar artikelinhoud

Tim Cook is de paus van de digitale kerk

Tim Cook, de ceo van Apple, is homo. Dat wisten we al, maar deze week publiceerde Bloomberg Business Week een ingezonden brief van Cook, waarin hij officieel uit de kast komt. 'Ik ben er trots op gay te zijn', stond er, 'en ik zie mijn homoseksualiteit als het grootste cadeau dat God me heeft gegeven.' De brief is wereldnieuws.

Heeft God een iPhone? Laat Hij zich óók steeds weer door Apple opnaaien het nieuwste modelletje aan te schaffen?

In het christelijkste land ter wereld wordt God er te pas en te onpas bijgehaald, maar dat de Allerhoogste nu ook al homoseksualiteit cadeau doet, daar keken veel Amerikanen toch wel van op. Beter gezegd: in het christelijkste land ter wereld was Cooks opmerking over God een mooie en harde provocatie.

Afgelopen maand was de Amerikaanse kardinaal Raymond Burke, de hoogste juridische autoriteit in de kerk na de paus zelf, een van de aanwezigen op een Vaticaanse bisschoppensynode over het gezin - waar ook de houding jegens homoseksualiteit ter sprake kwam. Even leek het erop dat de paus Rome een nieuwe koers zou laten varen en de moederkerk een stuk homovriendelijker zou maken. Maar uiteindelijk overwonnen de conservatieve krachten, onder wie Burke én natuurlijk onze eigen prelaat Wim Eijk.

Homoseksualiteit mag, mits het niet wordt gepraktiseerd, luidt nog altijd het credo van de kerk van Rome. Ondanks het ongetwijfeld hoge percentage homo's in de board van de kerk zitten ingezonden brieven naar l'Osservatore Romano er voorlopig nog niet in.

Misschien doet Apple het daarom ook beter dan de kerk.

De brief van Cook werd in sommige kringen gezien als een vorm van handig inspelen op veranderende marktomstandigheden en maatschappelijke opvattingen. Dat lijkt me al te cynisch. Maar zelfs al zou het zo zijn dat Cook marketing bedrijft met zijn seksuele geaardheid, dan nóg is zijn coming-out belangrijk.

Tim Cook is de paus van de digitale kerk, de plaatsvervanger van Messias Steve Jobs op aarde. Hij verkoopt zijn producten op alle continenten en met zijn openlijke verklaring verstuurt hij voortaan met elke iPad en iPhone toch óók een beetje een boodschap van tolerantie.

Onder de ceo's van de duizend grootste Amerikaanse bedrijven was tot gisteren niemand gay. Nu is de eerste onder zijn gelijken, de baas van het naar beurswaarde gemeten grootste bedrijf ter wereld, uit de kast gekomen. Je kunt zeggen: so what? - maar die relativerende opmerking moet helaas nog even worden bewaard tot meer verlichte tijden zijn aangebroken en seksuele geaardheid een volslagen irrelevant gegeven is geworden.

De brief van Cook werd in sommige kringen gezien als een vorm van handig inspelen op veranderende marktomstandigheden en maatschappelijke opvattingen