Drugsbaron al uitgeleverd aan Frankrijk

De Franse drugsbaron Mohamed Benabdelhak werd vrijdag al uitgeleverd aan Frankrijk. Gewapende handlangers van Benabdelhak hadden zondagavond geprobeerd om hem te bevrijden uit de gevangenis van Sint-Gillis. De spectaculaire inval mislukte en Benabdelhak werd nadien overgebracht naar de gevangenis van Brugge.

evrolix

Volgens Het Nieuwsblad en De Standaard werd er ook geblunderd in het dossier, omdat het gevangeniswezen niet de informatie kreeg dat Benabdelhak van plan was te ontsnappen. De Fransman werd vrijdagmiddag, onder strenge beveiliging, door speciale eenheden met een gepantserde wagen van de Brugse gevangenis naar de luchthaven van Oostende gereden. Dat staat zaterdag te lezen in Het Laatste Nieuws. Daar werd hij overgedragen aan de Franse gendarmerie. Met een vliegtuig van de Franse civiele bescherming werd de man overgevlogen naar Bordeaux, waar hij 's avonds al ondervraagd en aangehouden werd door een onderzoeksrechter.

De drugsbaron had eerder deze week tevergeefs met drie beroepen voor het Hof van Cassatie zijn uitlevering aangevochten. De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling had begin april die drie Europese aanhoudingsbevelen uitvoerbaar verklaard. Eén voor zijn spectaculaire en gewelddadige ontsnapping in 2008, een tweede voor een veroordeling in een drugdossier in 2008 en een derde voor een ander drugdossier in Bordeaux. De man riskeert 10 jaar cel.

Volgens de kranten zouden er voldoende elementen geweest zijn die aantonen dat de Fransman wou ontsnappen. Maar het gevangeniswezen kreeg geen informatie van politie en parket, zo zou blijken uit een reconstructie. Zo werd bijvoorbeeld na de ontdekking van een gsm in zijn cel en na concrete waarschuwingen van Franse spaarders een maand eerder weinig tot niets gedaan.

Belga Archieffoto's

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER