Dit kan je vandaag nog doen om morgen in topvorm te starten in de 10 Miles

© Joris Herregods

Wie morgen start in de Antwerp 10 Miles doet dat liefst in een zo goed mogelijke conditie. De trainingsperiode heb je natuurlijk al achter de rug, maar hier zijn nog enkele tips die ervoor zorgen dat je morgen helemaal kan knallen.

nkdr/vwh/tebt

Maak je eigen sportdrankje

Sportdranken uit de winkel bevatten vaak te weinig zout, omdat dat simpelweg niet zo lekker is. Maar volgens sportdiëtiste Krista Morren kan je er perfect zelf eentje maken: “Er is een eenvoudige formule voor. Je hebt een à twee gram zout per liter water nodig en zes tot acht procent suiker. Je kunt eventueel wat citroensap of vruchtensiroop toevoegen voor de smaak. Die toevoeging van zout is echter nodig omdat het de vochtopname verbetert. Duurlopers die enkel water drinken, spoelen het zout gewoon weg uit hun bloed.”

© Hollandse Hoogte

Ga vandaag nog even joggen

Het is de eeuwige vraag voor veel sporters: mag ik de dag voor een grote inspanning nog gaan trainen? Het antwoord is ja, al moet je ervoor zorgen dat je jezelf niet uitput. Je kan dus vandaag gerust nog twintig minuutjes rustig gaan joggen. Je zal morgen niet alleen minder nerveus zijn, maar je spieren zullen ook extra glycogeen opslaan, waardoor je langer zal kunnen blijven lopen tijdens de 10 Miles.

Eet een uur voor vertrek

Nog volgens Morren is het vooral belangrijk dat je evenwichtig eet, en niet te vet. Zorg voor een goede mengeling van koolhydraten en proteïnen en eet niet vlak voor je vertrekt. Je lichaam heeft tijd nodig om de voedingsstoffen op te nemen en als je suikerspiegel te laag is, kan je niet intensief sporten.

Een halve liter water per uur

Bovenop de tweeënhalve liter water die je zou moeten drinken wanneer je geen intensieve acties onderneemt, moet je daar per uur dat je aan het sporten bent nog een halve liter bij tellen. Morren raadt gewoonlijk water aan, maar sportdranken zijn in dit geval ook nuttig. De stelregel is dat die pas nut hebben wanneer je langer dan een uur loopt. Blijf vooral weg van alles met bruis.

Zorg voor een zorgeloze ochtend

Niets zo vervelend als je moeten klaarmaken en merken dat je nog sokken moet zoeken, de yoghurt zuur is en de kinderen nog geen opvang hebben. Al die dingen (en meer) kan je vandaag nog regelen, waardoor je morgen zonder zorgen aan de start kan verschijnen.

Toch uitgeput? Daar hoef je je niet voor te schamen

”Stel: een groep mannen van rond de 45 jaar beslist om mee te doen aan de 10 Miles. Eén van hen heeft in geen vijftien jaar gesport, leefde een beetje ongezond en heeft wat overgewicht. Die man speelt met zijn gezondheid”, vertelde sportarts Chris Goossens eerder al aan onze redactie. Hij raadt dan ook aan om vooral naar je lichaam te luisteren en indien nodig een poosje te stappen.

“Zodra je ouder bent dan 35 jaar kan je hartslag afwijken van de norm. Als je je dan forceert en je hartslag blijft niet onder controle, dan kan de loopsessie een wrang einde krijgen. Loop op je eigen tempo en als je lichaam protesteert, ga dan gewoon stappen. Het belangrijkste voor the spirit is dat je deze en andere sportieve uitdagingen afwerkt. Op welke manier, dat doet er niet toe.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer