Opgepakte terreurverdachten geven toe dat ze op luchthaven van Zaventem waren tijdens aanslag

© EPA

Twee vermoedelijke jihadisten die dinsdag in Spanje werden aangehouden, hebben toegegeven dat ze op de luchthaven Brussels Airport waren bij de dodelijke aanslagen van 22 maart 2016. Ze ontkennen elke deelneming aan de aanslag. Dat heeft de Spaanse justitie donderdag bekendgemaakt.

vtvn

Afgelopen dinsdag werden in Barcelona negen terreurverdachten opgepakt. Opvallend: drie van hen verbleven net voor de aanslag van 22 maart in ons land. Volgens Yassine Atar, broer van jihadbrein Oussama Atar en een vriend van de mannen, waren ze in ons land op bezoek om drugszaken te regelen. “Want veel drugs gaat nu eenmaal door België”, vertelde hij toen in onze krant.

Spaanse media vernamen ook dat de politie aanwijzingen heeft dat de verdachten een aanslag aan het plannen waren in Barcelona. Hoe acuut de dreiging was, is nog niet bekend. De mannen werden al meer dan een jaar gevolgd door de politie in Spanje. Aanvankelijk als drugsdealers, maar al snel werd duidelijk dat de verdachten ook in terroristische kringen actief waren.

LEES OOK: Grote terreuractie in Barcelona in samenwerking met Belgische politie: “Link met aanslagen in Brussel”

“Auto kopen”

Twee van die terreurverdachten, Mohamed Lamsalak en Youssef Ben Hammou, hebben nu toegegeven dat ze op 22 maart tijdens de aanslag aanwezig waren op de luchthaven van Zaventem. Ze namen echter niet deel aan de aanslag, maar wilden een wagen kopen. Ze ontkennen ook dat ze broers Khalid en Brahim el-Bakraoui kenden, en enkel bevriend waren met een neef van hen. Ook met de aanslagen op de Bataclan in Parijs heeft het duo naar eigen zeggen niets te maken.

Bij Ben Hammou werd echter een kopie van een kaart van Google Maps gevonden met de exacte route die Salah Abdeslam tussen Saarbrücken en Brussel aflegde voor zijn arrestatie op 18 maart. Het Spaans-Belgische onderzoeksteam probeert nu te achterhalen of het geld dat ze bij hadden “voor de auto” niet diende ter ondersteuning van de aanslag.

Er worden ook drugsfeiten ten laste gelegd van Lamsalak terwijl een derde verdachte, Ahmed Aafoualah Beliuafz, vastzit voor wapenbezit. Ook de aanhouding van twee andere verdachten werd verlengd, terwijl de vier anderen vrijgelaten werden onder voorwaarden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen