Hoe bewaar je groenten uit de moestuin?

© *

Uw wekelijkse oogst wordt nog onweerstaanbaarder dankzij de tips van moestuinspecialist Wim Lybaert, de man achter het smakelijke programma De Moestuin volgens Wim op Vier.

tib

Groenten in de diepvriezer bewaren doet Wim bijna nooit meer. ‘Ik vind dat de oogst zo veel van zijn smaak en structuur verliest. Wat ik dan wel doe? Van de zes kilo tomaten die ik per week uit mijn serre haal, maak ik een multi-inzetbare basistomatensaus. In juni hebben we de laatste pot van vorig jaar opengemaakt, ideaal. Komkommer en augurken leg ik in op azijn, en ik varieer veel van soort azijn en kruiden. Altijd lekker, en minder zuur dan bokalen uit de winkel.

Van mijn kleinfruit maak ik confituur.’ Steriel werken is een must, aldus Wim. ‘Potten moet je dertig minuten koken in kokend water. Na het steriliseren moet je ze meteen vullen met de hete bereiding en afsluiten. Doe je dat niet, dan kan er zich gist en schimmel gaan vormen.’

Courgettes eet Wim vaak vers, ter vervanging van aardappelen. ‘En pompoenen leggen zichzelf in. Knip ze af eind september, met het steeltje er nog aan. Leg ze op een droge, vorstvrije plaats, op wat stro in de garage bijvoorbeeld. De schil zal hard worden en zo een beschermlaag voor het vruchtvlees vormen. Zo bewaart de groente maanden, en wordt ze nog intenser van smaak.’

Aardbeiplantjes

‘Aardbeien –?de junidragende soort?– plant je best in augustus uit, zo kunnen de plantjes nog goed wortel schieten voor de winter. Je kan je eigen nieuwe plantjes maken. Aardbeienplanten vormen namelijk uitlopers. Stop zo'n uitloper in een pot met goede potgrond en knip hem van de moederplant af wanneer hij goed is geworteld. Wil je geen nakomelingen, knip de uitlopers dan meteen af, want die putten de moederplant uit. Na twee tot drie jaar is het sowieso aangeraden om je aardbeienplanten volledig te vernieuwen, want de nakomelingen geven kleinere vruchten. Ze zijn wel heel smaakvol.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer