© Victoriano Moreno

Concert- en festivalsector stapt naar rechtbank tegen “eenzijdige tariefverhoging” van Sabam

Een coalitie van concert- en festivalorganisatoren, samen verantwoordelijk voor het grootste deel van de concerten en festivals in ons land, wil dat auteursrechtenorganisatie Sabam zijn recente prijsstijging intrekt. Dat meldt de Sportpaleisgroup in een persbericht.

doro

“In de loop van 2016 kondigde Sabam éénzijdig nieuwe, verhoogde tarieven aan inzake de inning van auteursrechten, dit zowel voor festivals als voor concerten. Een onderhandelingsronde daarover met de sector was mislukt”, meldt de Sportpaleisgroup van onder meer het Sportpaleis, de Stadsschouwburg Antwerpen, en Vorst Nationaal. “Sinds 1 januari 2017 worden de nieuwe tarieven ook toegepast. De eerste concrete afrekeningen wijzen uit dat de nieuwe tarieven neerkomen op een prijsstijging van ongeveer 30%, terwijl de dienstverlening van Sabam ongewijzigd is gebleven.”

“De sector ziet zich dan ook genoodzaakt om naar de rechtbank van koophandel te stappen, met de vraag om Sabam te dwingen het gebruik van de nieuwe tarieven stop te zetten. Deze blijken immers op velerlei punten onredelijk en in strijd met het wettelijk kader.”

Monopolie

Volgens de Sportpaleisgroup komen de tarieven neer “op het misbruik van een feitelijk monopolie”. “Geen enkel bedrijf in een gezonde concurrentiepositie kan eenzijdig een prijsstijging van 30% opleggen, zonder daar een sterk verbeterde dienstverlening tegenover te plaatsen. Bovendien dwingt Sabam vanuit zijn monopoliepositie het akkoord van de organisatoren over de nieuwe voorwaarden af. Stemmen zij hier niet mee in, dan wordt de organisatoren zonder meer geweigerd om werken uit het Sabam-repertoire te spelen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER