COMMENTAAR. Ludo Vandewalle: "Stop de discussies, Tielemans hoort nu al bij de groten"

© PN

Zo kan een afscheid dus ook verlopen. Waardig. De gestresseerde voetbalbestuurders, de angstige trainer, de egocentrische voetballer, de jachtige media: allemaal kwamen ze gisteren op het Gala van de Profvoetballer in Gent tot rust. Het talent van Youri Tielemans werd door 389 van zijn collega-voetballers erkend als het grootste en het beste van het land. Met meer stemmen dan tweede Alejandro Pozuelo en derde Leander Dendoncker samen. Stop de discussies nu maar. Het 20-jarige Anderlecht-product hoort nu al bij de ­groten. Hij is, op Vincent Kompany als 19-jarige in 2005 na, de jongste winnaar ooit.

Chef Voetbal ludo Vandewalle

De roem was Youri Tielemans al langer vooruitgesneld. Als zinnebeeld van het Anderlecht-spel wervelde hij bij de jeugd over het veld. Een kindsterretje, aanbeden door iedereen. Het zijn doorgaans de ingrediënten voor een vroegtijdige dood van een veelbelovende voetbalcarrière. Opgenomen in de eurovlucht van zaakwaarnemers, managers en sponsors loopt het wel eens mis.

Maar zo is het niet gelopen. Met een uitstekende entourage, mama en papa Claude voorop, heeft hij de onschuld van de jeugd mogen koesteren. Op zijn zestiende al in de A-ploeg van Anderlecht. Nu, als 20-jarige, is hij verbazend volwassen en kan hij bijna alles met een bal. De doelmannen huiveren als hij weer eens aanzet voor een vernietigend schot. Een perfecte symbiose tussen techniek, beheersing en timing.

De voorlopig laatste prins van het Astridpark kreeg een uitgeleide helemaal op zijn maat geschreven: prinselijk met een prestigieuze trofee naar Monaco, jawel, een prinsdom. Een mooi vertrek en een mooie binnenkomer. En een heel mooie winnaar.

Meer over Youri Tielemans

Meer voetbalnieuws

Keuze van de redactie

Video