© BELGA

FIFA verbiedt ‘Third Party Ownerships’ vanaf mei 2015

Het Uitvoerend comité van de Wereldvoetbalbond (FIFA) heeft besloten om paal en perk te stellen aan het systeem van ‘Third Party Ownerships’ (TPO). Vanaf mei 2015 zal het niet langer toegelaten zijn dat spelers eigendom zijn van een derde investeerder, zoals managers of vennootschappen.

jvh

‘Het verbod gaat in vanaf 1 mei 2015’, klinkt het in een communiqué van de FIFA. ‘Al bestaande TPO-overeenkomsten moeten echter wel effectief worden uitgedaan en contracten die tussen 1 januari en 30 april 2015 worden afgesloten, mogen een maximale looptijd van een jaar hebben.’

Al op 26 september bereikte het Uitvoerend Comité van de FIFA een akkoord over het verbieden van TPO. Maar volgens FIFA-voorzitter Sepp Blatter kan dat verbod niet van de ene op de andere dag worden ingevoerd. ‘Daarvoor is een overgangsperiode nodig’, aldus de Zwitser.

Het systeem van de voetballers die deels eigendom zijn van investeerders is vooral populair in Zuid-Amerika. Een recent voorbeeld is Felipe Gedoz, de flankaanvaller van Club Brugge. Blauwzwart bezit 65 procent van de transferrechten van de 21-jarige Braziliaan. De rest is in handen van investeerders.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Voetbal