Gemeentelijke fase rampenplan opgeheven in Turnhout

In Turnhout is de gemeentelijke fase van het rampenplan vanmiddag afgeblazen, nu de situatie er na de uitzonderlijk hevige regenval van gisteravond en afgelopen nacht weer onder controle is. Er staan wel nog enkele straten onder water, maar dat water kan nu veilig naar de rivier Aa gepompt worden omdat het waterpeil daar intussen gezakt is. Een getroffen vestiging van Carrefour blijft wel nog dicht, maar het tankstation en enkele andere winkels aan dezelfde parking zijn weer toegankelijk.

In totaal kreeg de Turnhoutse brandweer 130 meldingen over ondergelopen kelders. De stad riep de Civiele Bescherming van Brasschaat ter plaatse om water uit de Aa over te pompen naar de vijver van het Stadspark, zodat het gebied ten zuiden daarvan gespaard kon blijven. Ook omliggende brandweerposten zoals Merksplas, Vosselaar, Beerse en Hoogstraten kwamen hulp bieden. In de Schorvoortstraat werd uit voorzorg een gezin geƫvacueerd omdat een bouwput naast hun woning onder water gelopen was en mogelijk tot stabiliteitsproblemen kon leiden.

De stad laat vanmiddag ook weten dat het evenement Levensloop in het Stadspark vanavond kan doorgaan en ook de Panorama Zomerbar in Park Spooreinde zal de deuren kunnen openen.

Elders in de Antwerpse Kempen had ook het centrum van Herentals te kampen met wateroverlast. De brandweer kreeg er een zestigtal oproepen van ondergelopen kelders en straten. In Mol kwamen enkele bomen op de weg terecht in deelgemeente Postel en leidde een blikseminslag tot een dakbrand in de Paviljoenstraat. In Geel reed een wagen zich vast in een volledig ondergelopen tunnel.

Meest gelezen