Voor het eerst in ruim 60 jaar restanten van Belgische soldaten gevonden

Tijdens archeologisch bodemonderzoek in de Tuinwijk in Diksmuide zijn de resten van vier soldaten gevonden die sneuvelden tijdens Wereldoorlog I, van wie drie Belgische. Dat is opmerkelijk, want het is van 1952 geleden dat er nog resten Belgische soldaten aangetroffen werden.

De resten werden een tweetal weken geleden gevonden. Het gaat om drie soldaten van het 12e Linieregiment uit Spa, die waarschijnlijk sneuvelden in oktober 1914. Het vierde lichaam is een Franse soldaat. De aanvoerder van die 12e linie had zijn hoofdkwartier in het toenmalige stadhuis.

"Aan de hand van bijvondsten konden we vaststellen dat het om soldaten van de twaalfde linie gaat", licht archeologe Marie Lefere toe. Er werd bij elk van hen knopen gevonden waarop een "12" geschreven is. "Er werden ook persoonlijke spullen gevonden: een flesje parfum, een kam, een klein handpistool, ... De loopgraven worden verder uitgediept om ook eventueel overige spullen nog op te graven."

"Zeker een kans dat identificatie lukt"

Ondertussen is het proces gestart om de identiteit van de Belgische soldaten vast te stellen. Aan de hand van de lijst met soldaten van het regiment die in de Diksmuidse loopgraven streden en die nog vermist zijn uit die periode, kon men het aantal mogelijke identiteiten al terugbrengen tot een dertigtal. "Onderzoek van de botten kan uitsluitsel geven over leeftijd, grootte, ... Aan de hand daarvan kunnen we het aantal verder reduceren. Als het aantal voldoende kan teruggebracht worden, pogen we via DNA-onderzoek de identiteit te matchen met nabestaanden. Het is een lang en moeilijk proces, maar er is zeker een kans dat het lukt", zegt Didier Pontzeele van Dienst Oorlogsgraven.

Als identificatie lukt, kiezen de nabestaanden wat er met de resten gebeurt. Ze kunnen kiezen voor teruggave aan de familie of een begrafenis op een Belgische militaire begraafplaats. "In dat laatste geval komen ze wellicht in De Panne terecht. Daar krijgen ze dan een officiële militaire begrafenis. De budgetten voor de graven zijn reeds vrijgemaakt", aldus Pontzeele.

Het archeologisch onderzoek werd uitgevoerd naar aanleiding van een grote verkaveling op de site. Er moeten ruim 100 wooneenheden komen. Er werden restanten van het middeleeuws Diksmuide gevonden en resten van Belgische en Duitse loopgraven. De soldaten werden teruggevonden in een Belgisch loopgraaf.

Meest gelezen