"Socialisten vertellen flagrante leugens"

Wie heeft destijds beslist dat de Vlaamse regering subsidies zou uitkeren aan de bouw van een biomassacentrale, een beslissing die de Vlaming doorgerekend kreeg via de Vlaamse energieheffing? Het lijkt opnieuw een welles-nietesspelletjes te worden tussen Open VLD en de SP.A, meer bepaald tussen het kamp-Turtelboom en het kamp-Van den Bossche.

CONTEXT: De Vlaamse regering besliste jaren geleden om een project van German Pellets, de Duitse eigenaar van de energiecentrale in Langerlo, te steunen met subsidies. Dat project hield in dat de energiecentrale van Langerlo zou worden omgebouwd tot een biomassacentrale. De subsidies die toen werden toegekend, worden nu echter doorgerekend op onze factuur via de Vlaamse energieheffing. (Al kan het ook zijn dat die energieheffing verlaagd wordt, want er is heel wat onzekerheid over het project nu German Pellets in slechte financiële papieren zit. Lees hier meer.)

"Freya Van den Bossche, de toenmalige Vlaamse minister van Energie (SP.A), heeft in het verleden steun gegeven aan het project", zei huidig Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) gisteren in "Terzake". Turtelboom benadrukte daarnaast ook helemaal geen voorstander te zijn van biomassacentrales. "Ze zijn veel te kwetsbaar, ook op economisch vlak. Ik zal geen traan laten als deze centrale er uiteindelijk niet komt."

"Het was de keuze van Turtelboom"

In "De ochtend" nam Joris Vandenbroucke, fractieleider van oppositiepartij SP.A, het op voor zijn partijgenote Freya Van den Bossche. Want hoewel de Duitse eigenaar die de biomassacentrale zou bouwen, nu in slechte papieren zit, is er toch nog een kans dat de biomassacentrale er wel degelijk komt. Waardoor de Vlaamse subsidies wel degelijk moeten worden uitbetaald.

"Als German Pallets failliet wordt verklaard, kan het inderdaad zo zijn dat er alsnog subsidies worden uitbetaald." Dat kan als een nieuwe eigenaar het project wil uitvoeren in plaats van German Pallets, aangezien de Vlaamse regering de subsidies heeft toegekend aan het project op zich. "Maar het was de keuze van Turtelboom om dat project te subsidiëren, niet van Van den Bossche."

Volgens Vandenbroucke had Turtelboom de handtekening van Van den Bossche rustig kunnen overrulen. Meer nog, had ze dat zelfs moéten doen. Want toen Freya haar handtekening zette, ging ze er vanuit dat de biomassastroomnodig zou zijn, om de sluiting van Doel 1 en 2 op te vangen. Maar, zo weten we inmiddels, die gaan niet dicht.

Jasper Jacobs

Woord tegen woord?

In de omgeving van Turtelboom wordt fel gereageerd op de uitspraken van SP.A. "Flagrante leugens en juridische onzin", zegt senator Lode Vereeck, ook actief in de studiedienst van de partij.

"Het door Freya Van den Bossche getekende contract kende een aantal rechten toe aan het bedrijf in Langerlo, dat bovendien alle voorwaarden respecteert. Als Turtelboom haar handtekening niet had gezet onder een nieuw ministrieel besluit, dan zou ze het vertrouwenspincipe schenden. En kan het bedrijf procederen bij de Raad van State, én winnen." Dat bevestigt ook professor Van Garsse.

"Turtelboom had geen keuze"

Volgens professor publiekrecht Steven Van Garsse (Universiteit Antwerpen) had Vlaams Energieminister Turtelboom geen andere keuze dan de subsidiebeslissing van haar voorganger Van den Bossche te bevestigen.

"Van een ministerieel besluit kan enkel worden afgeweken als het om een reglementair besluit gaat", zegt hij. "Als daarin bijvoorbeeld de regels worden vastgelegd die recht geven op een subsidie. Als het echter gaat om een besluit met individuele draagwijdte, kan dat niet worden geschrapt. Indien de beslissing rechten verleent aan een betrokkene, moet dat verworven recht worden gerespecteerd."

Niet de eerste keer

De Vlaamse energieheffing heeft eerder al tot welles-nietesspelletjes geleid tussen Vlaams minister voor Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) en haar voorgangster Freya Van den Bossche (SP.A). Zo zei Turtelboom dat ze de zogenoemde Turteltaks wel moest invoeren, omdat haar voorgangster haar job niet heeft gedaan door de subsidies voor zonnepanelen niet af te bouwen. De Vlaamse energieheffing moest daardoor de schulden voor de groene stroom uit het verleden wegwerken. Van den Bossche sprak tegen dat ze haar job niet had gedaan. Ze uitte daarnaast ook sterke twijfels bij argumentatie van Turtelboom dat er geen andere optie was dan de "Turteltaks".

Meest gelezen