Trucker bezwijkt aan verwondingen na zwaar ongeval op E17

Bij het ongeval op de E17 in Aalbeke is vrijdagmiddag één dode gevallen. 24 mensen raakten gewond, niemand van hen is nog in levensgevaar. Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne vroeg tijdens een persconferentie om meer snelheidscontroles.

boj, tg, gsd

In totaal waren 84 mensen bij het ongeval betrokken: 82 op de bus en twee vrachtwagenchauffeurs. Er werden 25 gewonden overgebracht naar de ziekenhuizen AZ Groeninge te Kortrijk en AZ Delta te Menen. De Bulgaarse chauffeur van de vrachtwagen die achterin op de Nederlandse dubbeldekbus reed, is overleden aan zijn verwondingen. De toestand van de overige gewonden is ondertussen stabiel: na medische controle blijken er op dit ogenblik geen zwaargewonden meer te zijn.

De niet-gewonden werden opgevangen in de Kortrijkse brandweerkazerne. De Nederlandse busmaatschappij heeft bussen naar Kortrijk gestuurd. Ter plaatse zal worden gekeken wie van de betrokkenen de reis wil verderzetten richting Frankrijk en wie wil terugkeren naar Nederland.

Het rampenplan werd opgeheven om 17.00 uur. De takeling van de voertuigen is voorbij. De brandweer moet nu nog het wegdek reinigen. Daarna kan de snelweg opnieuw opengesteld worden.

Zoveelste ongeval

Het ongeval gebeurde om 12.03 uur. Een Nederlandse dubbeldeksbus reed er in op een stilstaande Belgische vrachtwagen. Een tweede vrachtwagen, met Bulgaarse chauffeur, reed achterin op de bus.

Het is het zoveelste ongeval ter hoogte van Aalbeke in de richting van Frankrijk, sinds de grenscontroles begin november van start gingen. "Er zijn snelheidsbeperkingen ingevoerd: 90 km/u vanaf Kortrijk-Oost en 70 km/u iets verderop. De federale wegpolitie voert snelheidscontroles uit. Ik heb gevraagd om er meer te doen en vroeger op het traject, vanaf Kortrijk-Oost. Controles op de snelweg zijn geen bevoegdheid van de lokale politie. Het is wel een feit dat daar veel te snel gereden wordt", zei Van Quickenborne.

Het ongeval gebeurde slechts enkele honderden meters van de plaats waar woensdag een vrachtwagenchauffeur omkwam na een aanrijding. Daar waren drie vrachtwagens bij betrokken, waarvan een volledig uitbrandde. Voor de chauffeur kwam alle hulp te laat. Ook hij was achteraan ingereden op de file.

© gsd

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen