© Margo Tilborghs

Krokussen planten langs de Dodendraad in Kalmthout

Als herinnering aan de Dodendraad uit de Eerste wereldoorlog, zullen op zondag 28 september om 8.30 uur worden langs de Putsesteenweg 100 witte krokusbolletjes geplant op de hoek van de Putsesteenweg en de Grensstraat. Kalmthout is, na Zondereigen, de tweede plaats waar deze bolletjes geplant worden.

MaTi

De bolletjes worden in de grond gestopt door een groep wandelaars die in het weekend van 27 op 28 september van Bornum naar Oud-Gastel (NL) lopen. Dat is dezelfde route die een groep vluchtelingen uit het dorp Bornem honderd jaar geleden ook liepen. Onder de vluchtelingen destijds waren vijf gasthuiszusters en vijftien weeskinderen.

In 2015 is het 100 jaar geleden dat deze elektrische versperring werd opgericht door de Duitse bezetters langs de hele grens van België met Nederland. De draad liep van Knokke tot aan Vaals. De komende jaren worden overal langs het traject van de dodendraad witte krokussen geplant, die herinneren aan de witte isolatoren van de draad. Dit internationale erfgoedproject 'de Dodendraad leeft' wordt georganiseerd door Stichting Verhalis.

De krokkussen komen te staan op de hoek van de Putsesteenweg en de Grensstraat. De Dodendraad liep midden over de Putsesteenweg.

MaTi

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER