Direct naar artikelinhoud
Ambtenaren

Afschaffing vaste benoeming wakkert vuur bij vakbonden aan

Afschaffing vaste benoeming wakkert vuur bij vakbonden aan
Beeld ANP

Specifiek bij de overheidsvakbonden veroorzaakt de 'afschaffing' van de vaste benoeming van ambtenaren heel wat wrevel. De maatregel geldt wel alleen voor nieuwe aanwervingen, en bovendien blijven de zogenoemde 'gezagsfuncties' wel vastbenoemd.

"Op deze manier vinden we aansluiting bij de regio's, waar contractualisering al veel langer de norm is. Nu hinken we echt achterop." Voor minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA) is de hervorming van de vaste benoeming niet meer dan een logische evolutie. Vandeput spreekt over een hervorming, want de vaste benoeming wordt niet volledig afgeschaft, benadrukt zijn woordvoerster.

"We gaan een lijst opstellen om alle gezagsfuncties te bepalen die een statuut vereisen dat de belangen van de staat en de ambtenaar vrijwaart", klinkt het. Toen de statutaire benoeming in 1937 werd ingevoerd, was het de bedoeling dat die alleen voor gezagsfuncties gold. Dat gaat niet over politieagenten of militairen – zij vallen onder een ander systeem – maar wel om mensen die de bevoegdheid hebben om beslissingen te nemen die bindend zijn voor de overheid. Bijvoorbeeld een belastinginspecteur, of andere ambtenaren die een controlefunctie uitoefenen. 

Maar in de loop der jaren werden steeds meer ambtenaren vastbenoemd, vandaag gaat het om zowat 80 procent van de federale ambtenaren. En daar wil de regering iets aan doen. Enkel wie echt een gezagsfunctie heeft, blijft vastbenoemd. Andere ambtenaren zullen met een gewoon contract worden aangeworven.

'Deze regering geeft niet om de mensen in de openbare sector'
Chris Reniers van ACOD

De vakbonden van de openbare sector zijn er niet over te spreken dat de vaste benoemingen worden teruggeschroefd.  "Deze regering geeft niet om de mensen in de openbare sector", zegt Chris Reniers van ACOD. "Dit hypothekeert niet alleen de toekomst van de mensen in de openbare sector, maar ook de dienstverlening", vult Françoise Hernandez van VSOA aan.

Vandeput benadrukt dat de maatregel enkel voor nieuwe aanwervingen geldt. "Er wordt niet geraakt aan verworven rechten. Iedereen die nu een statuut heeft, behoudt dat gedurende zijn hele loopbaan, ook bij promotie of mobiliteit."