Assad wil "Syrië helemaal heroveren"

De Syrische leider Bashar al-Assad zegt dat hij de volledige controle over zijn land wil herwinnen. Assad controleert nu ongeveer de helft van het grondgebied. De herovering kan wel een lange tijd duren en zal veel offers vergen, waarschuwt hij.

Assad toonde zich optimistisch in een interview met het Franse persagentschap AFP. In dat gesprek ziet hij ook geen tegenstelling tussen onderhandelen met de oppositie en intussen de oorlog voortzetten.

Het is de bedoeling om het hele grondgebied terug onder controle te krijgen, maar dat kan lang duren en hangt af van de invloed van de regionale grootmachten in het land. Het is niet meer dan logisch dan dat de regering in Damascus de strijd tegen de "terroristen" voortzet, aldus de Syrische president. Dat slaat echter niet enkel op terreurgroepen zoals IS en al-Nusrat, maar wellicht ook op gematigde gewapende rebellengroepen.

De belangrijkste strijd speelt zich nu af rond de noordelijke grootstad Aleppo. Het offensief van het regeringsleger -gesteund door Russische bombardementen- is er volgens Assad op gericht om de bevoorradingsroute vanuit Turkije naar de "terroristen" af te snijden, eerder dan om Aleppo volledig in handen te krijgen.

Assad verwerpt ook de beschuldigingen dat zijn troepen en veiligheidsdiensten oorlogsmisdaden zouden hebben begaan en hij roept Frankrijk op om zijn beleid tegenover Syrië te herzien.

AP2013

Saudische en Turkse interventie in Syrië?

In het interview waarschuwt Assad ook voor een Turkse en Saudische militaire interventie in zijn land. Dat zal hen echter niet gemakkelijk vallen en houdt volgens Assad veel risico's in.

Hij valt vooral uit naar de Turkse president Recep Tayyip Erdogan die hij intolerant noemt, verwijt achter de Moslimbroederschap te staan en droomt om de Turkse invloed in het Midden-Oosten te herstellen zoals onder het Ottomaanse rijk voor 1918.

Saudi-Arabië heeft overigens niet uitgesloten dat het inderdaad grondtroepen naar Syrië zal sturen. De Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter verwacht echter niet dat het zal gaan om een massaal grondoffensief, maar eerder om "special forces" die de Syrische rebellen zullen helpen om te vechten tegen de terreurgroep IS en om hen te helpen bij de herovering van Raqqa, de officieuze hoofdstad van IS.

Ook de Verenigde Arabische Emiraten zouden troepen sturen om Syrische rebellen te trainen. Dat zou echter ook gelden voor Syrisch-Koerdische milities en dat leidt dan weer tot wrevel in Turkije. 

In München hebben de grootmachten intussen afgesproken dat er een "pauze" moet komen in de gevechten rond Aleppo. De Verenigde Naties zeggen dat ze klaar staan om binnen de 24 uur humanitaire hulp naar dat gebied te sturen als het vechten ook effectief stopt.

AP2012

Meest gelezen