© Belga

Greg Van Avermaet: “Is er een nieuwe bondscoach?”

Ook voor Greg Van Avermaet kwam het nieuws over een nieuwe bondscoach uit België als een verrassing. De Waaslander was niet op de hoogte van de plannen van Carlo Bomans om de fakkel door te geven. “Is er een nieuwe bondscoach?Is het Kevin De Weert? Ah, dat is het eerste nieuws dat ik er over hoor”, zei hij na de slotetappe, gepolst naar een reactie over de aanstelling van de oud-renner van Team LottoNL-Jumbo.

Wielrennen op Sportwereld.be

“Dat is een goede keuze”, denkt hij. “ Voor mij komt dit nieuws als een verrassing, Carlo had niet gezegd dat hij ging stoppen. Kevin was er al bij op het WK in Richmond, dus ik had wel gedacht dat hij de volgende bondscoach ging worden, maar dat die beslissing al zo snel zou volgen, had ik niet verwacht.”

De Weert is 33 jaar, de vraag is: heeft hij wel genoeg ervaring om een nationale ploeg te leiden. “Ik ken Kevin alleen als renner van de nationale ploeg”, gaat hij verder. “We hebben verschillende WK’s samen gereden. Ik denk dat het wel iemand is die de capaciteiten heeft om bondscoach te zijn en het is uiteindelijk maar twee of drie keer per jaar dat je echt iets moet doen. Hij ligt ook wel goed in de groep en daarom lijkt hij me een goede keuze. Niet genoeg ervaring? Dat is niet echt nodig”, meent Van Avermaet, “we zijn allemaal verstandige renners, we weten wat er moet gebeuren op een WK en hebben koerservaring genoeg om een WK te kunnen rijden. Dat helpt al om een ploeg te kunnen smeden.”

Wat moet een bondscoach dan doen? “Niet veel”, lachte hij luid. “Ik denk de juiste renners selecteren en het goede evenwicht vinden tussen kopmannen en knechten. Dat is de grootste taak van een bondscoach, het is niet zoals een trainer in de voetbal die een ploeg moet sturen. Ik denk dat het in de koers in de eerste plaats belangrijk is dat je goede renners hebt en daar kan je dan iets meer opbouwen.”

Van Avermaet zal Bomans onthouden als een goede coach. “Hij heeft me vooral veel geselecteerd”, grapte hij. “Ik had goede band met Carlo en hij was misschien niet echt de meeste extraverte man, maar wel goed als coach.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen