Meryl Streep: "Eigenlijk zijn we allemaal Afrikanen"

Op het filmfestival van Berlijn heeft juryvoorzitter Meryl Streep een opmerkelijk antwoord gegeven op de vraag of ze in staat is films uit de Arabische wereld en Noord-Afrika te vatten. "Elke cultuur heeft een kern van menselijkheid. Uiteindelijk komen we allemaal uit Afrika."

Gisteren is het gerenommeerde filmfestival van Berlijn van start gegaan. Streep is dit jaar voorzitter van de jury en dit voor de eerste keer in haar carrière. De overige juryleden zijn de Duitse acteur Lars Eidinger, de Britse filmcriticus Nick James, de Franse fotograaf Brigitte Lacombe, de Britse acteur Clive Owen, de Italiaanse actrice Alba Rohrwacher en de Poolse regisseur Malgorzata Szumowska.

Op een persconferentie benadrukte Streep trots dat haar jury voor het grootste deel uit vrouwen bestaat. "Deze jury bewijst dat vrouwen er minstens deel van uitmaken en de jury feitelijk domineren", zei ze. "Dit is een ongebruikelijke situatie voor organen die beslissende macht hebben. Daarom denk ik dat de Berlinale een voortrekkersrol heeft."

Kennedy

Haar jury bestaat dan wel voor het merendeel uit vrouwen, Streep kon niet ontkennen dat alle leden blank zijn. In het licht van de discussie over diversiteit in de filmindustrie die is ontstaan na de bekendmaking van de Oscarnominaties, kreeg de actrice ook hierover vragen voorgeschoteld.

Zo polste een Egyptische journalist of ze in staat is films uit de Arabische wereld en uit Noord-Afrika te vatten. "Ik heb veel verschillende personages uit veel verschillende culturen gespeeld", zei ze, hoewel ze toegaf de regio niet goed te kennen. "Elke cultuur heeft een kern van menselijkheid. Uiteindelijk komen we allemaal uit Afrika."

Vervolgens verwees ze naar "Ich bin ein Berliner", de beroemde uitspraak die de Amerikaanse president John F. Kennedy in 1963 in West-Berlijn deed. "Weet je, eigenlijk zijn we allemaal Berlijners, allemaal Afrikanen, uiteindelijk."

Meest gelezen