Direct naar artikelinhoud

Vier NAVO-schepen aangekomen in Georgië voor oefening

Jens Stoltenberg

In Batoemi, in het zuidwesten van Georgië, zijn vandaag vier van de vijf NAVO-schepen aangekomen die er een gezamenlijke oefening zullen houden met de lokale kustwacht. Volgens secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg is Georgië daarmee weer "een stap dichter" bij een toetreding tot de organisatie.

De Georgische kustwacht zal samen met een Turks trainingsschip, een Turkse en een Spaanse mijnenjager en een Roemeense en een Italiaanse mijnenveger een reeks NAVO-oefeningen houden met als doel "de onderzoeks- en reddingscapaciteiten en de technische vaardigheden van Georgië te verbeteren". De schepen zullen er vier dagen blijven.

Georgië wil al gedurende enkele jaren lid worden van de NAVO, geheel niet naar de zin van buurland Rusland, waarmee het sinds 2008 in conflict is over de controle op Zuid-Ossetië. Gisteren zei Stoltenberg al dat Georgië "elke dag een stapje dichter is" bij een toetreding tot de organisatie. De Navo aast a jaren op toetreding van de ex-Sovjetrepublieken Georgië en Oekraïne.