Direct naar artikelinhoud

FIFA schorst ex-secretaris-generaal Valcke voor twaalf jaar

De ethische commissie van wereldvoetbalbond FIFA heeft Jérôme Valcke vrijdag voor twaalf jaar geschorst. De 55-jarige Fransman mag in die periode geen voetbalgerelateerde werkzaamheden verrichten. Als secretaris-generaal van de FIFA was Valcke volgens de ethische commissie betrokken bij tal van corrupte zaken.

Jerome Valcke.Beeld epa

Valcke werd schuldig bevonden aan het overtreden van zeven gedragsregels van de FIFA. Hij krijgt ook een boete opgelegd van 100 duizend Zwitserse frank (91 duizend euro).

De Fransman gold jarenlang als de rechterhand van voorzitter Sepp Blatter bij de FIFA. Valcke raakte vorig jaar september betrokken in een corruptieaffaire. Hij zou betrokken zijn geweest bij gesjoemel met de verkoop van kaartjes voor het WK van 2014 in Brazilië. De kaartjes zouden voor drie keer de vastgestelde prijs zijn verkocht, waarbij een deel van de winst in de zak van de 55-jarige Valcke terechtkwam. Ook zou hij betrokken zijn geweest bij het aanbieden en accepteren van giften.

Na deze verdenkingen werd Valcke voorwaardelijk geschorst, in afwachting van een definitieve beslissing van de ethische commissie. De FIFA wist begin januari, al voor de uitspraak, genoeg en besloot de Fransman te ontslaan.

Valcke werkte sinds 2003 bij de FIFA werkt en was sinds 2007 secretaris-generaal. Valcke's taken zijn overgenomen door de Duitser Markus Kattner, die de werkzaamheden van Valcke sinds september waarnam.

De schorsing van Valcke is vier jaar langer dan die van Sepp Blatter en Michel Platini. Beide kopstukken kregen een schorsing van acht jaar opgelegd.

Lees meer

Is het spel dan eindelijk uit met Blatter en Platini? Het lijkt erop, maar ze druipen niet bepaald met de staart tussen de benen af. (+)