Direct naar artikelinhoud
Video

Bisdom boos op politie na weggooien persoonlijke spullen van vluchtelingen

Bij een controleactie van de politie zijn vanmorgen in Zeebrugge 21 Iraniërs opgepakt. Kort daarna werden hun persoonlijke spullen opgeladen door vuilnismannen. Dat ontkent de politie, maar foto's verspreid door VTM-journalist Klaas Danneel wijzen duidelijk in die richting. De vluchtelingen werden ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken. Als reactie op het politieoptreden deelden vrijwilligers vanavond aan de kerk van Zeebrugge kledij en eten uit aan de vluchtelingen.

Het bisdom van Brugge reageerde in een mededeling scherp op de handelwijze van de politie.

"Wij vinden het vanuit humanitair en christelijk standpunt onaanvaardbaar dat aan mensen op de dool elementaire voedsel- en medische hulp ontzegd worden. Het kan niet dat de privébezittingen van transmigranten ter grootte van een plastic zak vernield worden", aldus bisschoppelijk vicaris Kris Depoortere. Het bisdom blijft de werkgroep rond de Stella Mariskerk steunen.

Wij vinden het vanuit humanitair en christelijk standpunt onaanvaardbaar dat aan mensen op de dool elementaire voedsel- en medische hulp ontzegd worden.
Bisschoppelijk vicaris Kris Depoortere

"Niet waar"

Volgens de politie klopt het niet dat de persoonlijke bezittingen van de vluchtelingen door de vuilnisdienst werden opgehaald. "Alles is verlopen zoals gebruikelijk. Die mensen mochten hun persoonlijke spullen meenemen naar het politiekantoor en hebben dat ook gedaan. Alle rommel, zoals oude matrassen en zeilen, is achteraf opgekuist", aldus Philippe Tankrey van de Brugse politie.

Toch lijken het geen "oude matrassen en zeilen" die de vuilnismannen ruimen op de foto's die VTM-journalist Klaas Danneel op Twitter plaatste. "Persoonlijke spullen van vluchtelingen in Zeebrugge opgehaald door vuilniswagen. Vrijwilligers zijn woest", zo twitterde Danneel.

Twitter bericht wordt geladen...

Burgemeester tegen infopunt

Er zou vanaf volgende week een infopunt worden opgericht door Caritas, Dokters van de Wereld en het CAW in Zeebrugge. Burgemeester van Brugge Renaat Landuyt vindt dat niet wenselijk.

"Het zou mij ook verwonderen. Ik hoor iedereen dat zeggen, behalve die organisaties zelf. Ik ken bijvoorbeeld Caritas als een organisatie die altijd de officiële weg volgt. Als ze iets plannen, zou ik voorstellen dat ze dat opnieuw doen. Nu lijkt het alsof de overheden niets doen terwijl wij wel alles in het werk stellen. Zo zijn we in volle voorbereiding om binnenkort 350 asielzoekers op te vangen. Je mag niet vergeten dat het in deze problematiek gaat om twintigers en dertigers die maar één doel voor ogen hebben, namelijk zo snel mogelijk op een boot naar Groot-Brittannië raken", aldus Landuyt.

De burgemeester vreest ook een aantrekkingspool. "De priester in Zeebrugge stelde onlangs zijn kerk open voor een zevental illegalen, daags erop waren dat er al 70. We willen asielzoekers goed opvangen, de problematiek van de transitillegalen is een ander verhaal." Vanavond deelden vrijwilligers voor de kerk van Zeebrugge voedsel en kledij uit aan de vluchtelingen.

Brugs Burgemeester Renaat Landuyt.
Nu lijkt het alsof de overheden niets doen terwijl in volle voorbereiding zijn om binnenkort 350 asielzoekers op te vangen
Brugs burgemeester Renaat Landuyt
Burgemeester tegen infopunt
Burgemeester tegen infopunt