© Gil Plaquet

Cultuurraad zet in op cultuur voor alle culturen

Inzetten op diversiteit en moeilijk bereikbare groepen. Dat is waar de Cultuurraad Mechelen met vier adviezen aan het stadsbestuur op focust.

Sven Van Haezendonck

“Het is een aanzet tot een cultuurbeleid gericht op de hedendaagse multiculturele Mechelse samenleving, waar àlle cultuurgemeenschappen zich in thuis voelen en gebruik van maken. Met deze adviezen is het werk dus niet af”, zegt voorzitter Frans De Wachter.

Zo ijvert de Cultuurraad voor een programma met oog voor kwalitatieve diversiteit. “Het programma van de Zomer van Mechelen en andere stadsevenementen trekt voornamelijk de ‘blanke’ Mechelaar aan als publiek. Onze stad telt 128 nationaliteiten. Het is belangrijk dat elk van hen een aanbod krijgt dat inpikt op culturele smaak en interesse”, legt De Wachter uit.

"Cultuur op maat van de Mechelaar"

De raad vraagt aandacht voor duidelijke en toegankelijke communicatie, ook voor wie een andere moedertaal heeft. “En participatie moet meer zijn dan een modewoord. Elke burger moet kunnen deelnemen aan cultuur en cultuurbeleid’, vertelt de voorzitter van de Cultuurraad. Het adviesorgaan pleit ook voor cultuur op maat van de Mechelaar. Zo denken de leden dat de stad best eens een grondig onderzoek doet naar de verwachtingen, behoeften en wensen van haar inwoners.

De voorstellen werden woensdagavond in De Garage overhandigd aan bevoegd schepen Björn Siffer (Groen). “Cultuurparticipatie is een van mijn prioriteiten. Ik heb aan de diensten gevraagd om alle voorstellen te onderzoeken op hun haalbaarheid”, reageert hij. De schepen beseft dat er nog een hele weg af te leggen is. “Voor mensen met buitenlandse roots of kansarmen zijn de drempels naar cultuurorganisaties en ons Cultuurcentrum vaak nog hoog. Daar moeten wij aan werken”, zegt Siffer.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER