Starbucks verhuist zetel van Amsterdam naar Londen

© BELGA

De Amerikaanse koffieketen Starbucks gaat zijn regionale hoofdzetel voor Europa en het Midden-Oosten verhuizen van Amsterdam naar Londen, zo maakte het bedrijf woensdag bekend.

Jta

Starbucks lag eerder nog onder vuur omdat het in het Verenigd Koninkrijk zo min mogelijk belastingen betaalde. De verhuis lijkt dan ook vooral om zijn imago op te poetsen. In Nederland reageren werkgeverskringen gealarmeerd op het vertrek.

De effectieve verhuis staat voor het einde van het jaar gepland. ‘Deze beslissing spreekt voor zich: Londen is de ideale plaats om onze Europese activiteit te ontwikkelen’, verklaarde Kris Engskov, regionaal voorzitter. Hij wijst erop dat de Britse markt de grootste in Europa is voor de koffieketen.

‘Deze wissel betekent ook dat we meer belastingen zullen moeten betalen in het Verenigd Koninkrijk’, luidde het nog. Eind 2012 ontstond er ophef over het feit dat Starbucks, net als andere succesvolle multinationals zoals Google, Amazon of Apple, amper belastingen betaalden in het Verenigd Koninkrijk. Dat gebeurde onder meer door royalty-betalingen door te sluizen naar landen met een goedkopere vennootschapsbelasting.

Eén van die landen was Nederland, waar Starbucks momenteel zijn regionale hoofdzetel heeft. Er werken een 200-tal mensen. Het bedrijf beklemtoont woensdag dat hun aantal onveranderd blijft, omdat vanuit Amsterdam nog steeds alle koffie voor Europa wordt verdeeld. ‘De verhuis van de sociale zetel verandert daar niets aan.’

‘Wake-up call’

Maar in werkgeverskringen is men pessimistisch. ‘Dat de Amerikaanse koffieketen Starbucks zijn Europese hoofdkantoor verplaatst naar Londen moet een ‘wake-up call’ zijn voor de politiek’, meent de Amerikaanse Kamer van Koophandel (Amcham). ‘De Nederlandse politiek springt lichtzinnig om met buitenlandse investeerders en dat is op termijn schadelijk voor de Nederlandse economie en voor de werkgelegenheid.’

Vooral de concurrentie met het Verenigd Koninkrijk is groot. Eerder maakte Philip Morris bekend een groot deel van zijn activiteiten in Nederland te staken en verplaatste chemieconcern Lyondell Basell zijn hoofdkantoor naar Londen.