Lachen verboden op pasfoto's

Wie op vakantie gaat en een nieuwe reispas aanvraagt: waag het niet te glimlachen op de foto. Dat mag niet meer. Voortaan moet iedereen neutraal kijken. Zo kan de politie op de luchthaven eenvoudiger gezichten herkennen.

jrosquin

Sinds twee jaar loopt er in enkele gemeenten een proefproject en sinds vorige week is het overal zover: geen enkele gemeente aanvaardt nog pasfoto’s van glimlachende mensen voor een reispas. Zo kan het veiligheidspersoneel op luchthavens passagiers beter herkennen. België neemt de regel, net als alle andere EU-landen, over van de internationale luchtvaartorganisatie ICAO.

De nieuwe regel geldt ook voor de identiteitskaarten van niet-EU-inwoners die in ons land verblijven. Belgen mogen wel nog glimlachen op hun identiteitskaart.

Neutraal

“De nodige software en apparatuur beoordelen of een foto ermee door kan. Een neutrale uitdrukking betekent: niet lachen en zonder blote tanden”, zo klinkt het bij de Dienst Reis- en Identiteitsdocumenten bij de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken.

Klanten zijn zelf niet altijd blij met de nieuwe regels. “Sommigen vinden zichzelf lelijk op de foto’s. Dat komt omdat mensen het niet gewend zijn om neutraal te kijken. Ze kijken dan kwaad, terwijl ze er neutraal willen uitzien”, vertelt fotograaf Jan Eerdmans.

Hasna Ankal Foto PN

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER