© TVG

Geen paniek

Aandelen eerst, daarna mogen vrouwen en kinderen overboord. Dat moet de jongste dagen en weken door het hoofd van menig belegger hebben gespookt. Al weken zijn de beurzen in de ban van de groeivertraging in China. Waar de bijna grootste economie de afgelopen jaren nog groeispurten van 10 procent per jaar neerzette, is dat nu nog ‘amper’ 7 procent. ‘Amper’ tussen aanhalingstekens. Want elk Europees land (en de VS) zou met beide handen tekenen voor een economische groei van die grootteorde.

Dominiek Claes

Meteen zouden alle begrotingszorgen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Onze regeringen zouden niet langer de broekriem tot aan het zevende gaatje moeten aanhalen, integendeel, ze zouden zelfs ruimte krijgen om zowaar te investeren. Vluchtelingen? Wir schaffen das, wirklich! Maar soit, we moeten het al decennia met een veel mindere groei stellen, we mogen al blij als we 2 procent halen.

Dat China het niet meer zo fantastisch doet, weten we al een tijdje. Maar nu rijst ook onduidelijkheid over de Amerikaanse economie, die jarenlang aan de baxter van goedkoop geld hing. Hetzelfde geldt voor Europa trouwens. De vraag is waar het met de Amerikaanse economie naar toe gaat. Sommige signalen wijzen in de richting van een verzwakking. En dat maakt de beleggers pas goed nerveus. Met de gevolgen die we al een paar weken zien op de Europese beurzen. Een rollercoaster waar Disneyland jaloers op mag zijn.

Moeten we daar wakker van liggen? Tja, wie aandelen in portefeuille heeft, zal dat niet fijn vinden. Ook voor uw beleggings- en mogelijk ook pensioenfondsen zijn zakkende aandelenkoersen geen zegen. Maar volgens echt slimme mensen, zoals hoofdeconomen Bart Van Craeynest (Econopolis) en Luc Aben (Van Lanschot,) hoeven we niet bang te zijn dat we opnieuw in een depressie belanden zoals eind vorige eeuw en in 2007-2008. Geen paniek dus.

Misschien kunnen we het verwoorden met de strategie van een 77-jarige belegger, voormalig directeur van een Limburgs beleggingskantoor. Hij is erin geslaagd om - zelfs in deze moeilijke beleggingstijden - toch nog winst over te houden. Zijn geheim: beleg in aandelen van bedrijven die je kent, waarvan je het management vertrouwt en mik op een lange termijn. Hoe doe je dat concreet? Kies aandelen van Vlaamse bedrijven waarvan de familiale aandeelhouders ook het roer van het bedrijf in handen hebben. Een voorbeeld? Colruyt. Het enige aandeel binnen de Bel20 dat de jongste beursstorm sinds begin dit jaar met koerswinst wist af te sluiten. Een kleine winst, maar winst. Melexis is nog zo’n voorbeeld. Maar zeg het tegen niemand, hé.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer