Direct naar artikelinhoud

Nieuwe burgemeester gaat Karachi vanuit Pakistaanse cel besturen

De Pakistaanse metropool Karachi krijgt een burgemeester die vanuit de cel zal moeten opereren. Waseem Akthar werd volgens Pakistaanse media woensdag gekozen door zijn partij MQM, die de gemeenteraad domineert.

Waseem Akthar.Beeld afp

Akthar werd een maand geleden opgepakt door een paramilitaire groep, de Rangers, die nauwe banden onderhoudt met het machtige Pakistaanse leger. Hij wordt onder meer beschuldigd van het aanzetten tot geweld en steun aan voortvluchtige terroristen.

De nieuwe burgemeester zei van plan te zijn vanuit een kantoor in de gevangenis de stad per videoverbinding te besturen.

Akhtar werd onder zware politiebegeleiding naar het gemeentehuis gebracht om zijn stem uit te brengen. De afgelopen dagen vielen een dode en enkele gewonden bij onlusten in de havenstad. Paramilitairen bestormden het hoofdkwartier van de MQM-partij en verzegelden het. Dat gebeurde nadat gewapende partijgenoten van Akhtar het kantoor van een tv-zender waren binnengedrongen.

Ik bedank de burgers voor hun steun in moeilijke tijden
Waseem Akthar, burgemeester

'Genoeg bloed vergoten'

De spanningen tussen het leger en de partij werden begin deze week aangewakkerd door de leider van de MQM, Altaf Hussain, die als banneling in Londen woont. In een toespraak die via luidsprekers te horen was in de straten van Karachi, haalde hij fel uit naar de Pakistaanse regering. Hij noemde Pakistan 'een kankergezwel in de wereld' en 'het epicentrum van terrorisme'. Kort erop betuigde hij spijt over zijn woorden, maar de Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken had al zijn beklag gedaan bij de Britse regering.

Akhtar, de nieuwgekozen burgemeester van Karachi, sloeg gisteren een verzoenende toon aan. 'Het is genoeg. Er is genoeg bloed vergoten.' Zijn partij, opgericht door immigranten uit India, heeft een geschiedenis van gewelddadigheden. Maar de partij was zelf ook het mikpunt van geweld door het leger. Dat was de reden waarom partijleider Hussain in 1991 vluchtte naar Groot-Brittanniƫ, waar hij asiel kreeg. Akhtar, die een stad van meer dan tien miljoen inwoners gaat besturen, lijkt zijn opvolger als politiek leidsman te worden.