Direct naar artikelinhoud

Ajax uit Champions League na vernedering door FK Rostov

In de zomer dat het Nederlands elftal ontbrak op het EK heeft het Nederlandse voetbal een volgende uppercut gekregen. FK Rostov vernederde Ajax in de laatste voorronde van de Champions League, waardoor het al geplaatste PSV de enige Nederlandse deelnemer op het hoogste Europese clubpodium zal zijn.

Ajax-speler Davy Klaassen (l) FK Rostov-speler Alexandru Gatcan (m) en FK Rostov-speler Cesar Navas (r)Beeld anp

In de Zuid-Russische stad werd het 4-1, ruim genoeg na de 1-1 in Amsterdam acht dagen eerder. Nee FK Rostov is geen vers speeltje van een of andere belachelijk rijke oliebaron. Foetbolny Kloep Rostov is een toevallig omhooggevallen subtopper uit Rusland.

Hetzelfde Rusland dat zo'n beetje de zwakste selectie aan het EK leverde. Het stadionnetje kan slechts vijftienduizend toeschouwers herbergen en ontbeert iedere luxe. In een dergelijke omgeving met de druk er vol op is Ajax zichzelf kennelijk niet.

De herinnering aan de laatste speeldag van vorig seizoen drong zich razendsnel op. Toen, op De Vijverberg van De Graafschap (capaciteit 12.600), verkrampte de ploeg waardoor de titel naar PSV ging en Ajax werd het veroordeeld tot de voorrondes van de Champions League. Daarin speelde het thuis telkens overtuigend, maar op verplaatsing ging het twee keer mis.

Tegen het Griekse PAOK, een ronde eerder, ontsnapte Ajax, tegen Rostov had het daar geen moment uitzicht op. In dat opzicht loopt de vergelijking met de De Graafschap-nachtmerrie mank. Toen begon de ploeg onder de daarna vertrokken Frank de Boer nog aardig. Moet ook gezegd: in het eigen Olimp 2-stadion gaf Rostov een perfecte demonstratie van modern voetbal. Dat is geen spelletje van alleen maar aanvallen of verdedigen, dat is de kunst van de afwisseling en de verrassing. Uitgevoerd met oude Sovjet-waarden als discipline, onverzettelijkheid, eendracht en wilskracht. Ajax bood niets van dat alles.

Voordat de Iraanse Rostov-aanvaller Azmoun in de 34ste minuut het luchtruim koos om aldaar ongehinderd de 1-0 in te koppen kondigde de rampspoed zich allang aan. Overzicht van het notitielijstje. Negende minuut. Halfslachtig ingrijpen van eerst Veltman en daarna Riedewald leidt tot vrije doorgang voor Rostov-spits Erokhin, die recht tegen Cillessen aanschiet.

Zeventiende minuut. Riedewald en Veltman laten zich opnieuw verrassen door een doorkopballetje, maar Azmoun schiet gehaast voorlangs. Negentiende minuut. De eerste(!) keer dat Ajax gevaarlijk wordt, maar de manier waarop is alleszeggend. Vrije trap op een meter of twintig meter. Gudelj en El Ghazi overleggen alsof ze op het punt staan een zwaar wiskunde-examen op te lossen. Maar veel sneller dan Gudelj het verwacht tikt El Ghazi de bal opzij waardoor Gudelj's schot gesmoord wordt door de uitlopende Russen. Via een Rostov-speler belandt de bal nog bij Traoré die de bal gehaast over tikt.

Dronken gespeeld

33ste minuut. Rechtsback Kalachev, in Amsterdam nog dronken gespeeld door Younes, rukt op en schiet net naast. 'Ajax, ben je wakker?!', ben je dan geneigd te roepen. Maar het erge is: waarschijnlijk wel. En wel met een heel verkeerd soort spanning in hoofd en benen. Pure faalangst zoals die zich ook in Doetinchem openbaarde. 

Kun je dit oude euvel de nieuwe trainer Bosz verwijten? Wat heeft Bosz er aan 'karakter' bij gekregen? Weinig. Ajax lijkt allergisch voor ervaring in de ploeg, want daar zit geen restwaarde op. Of het moet van de allergoedkoopste soort zijn. Bouwer Bosz had zijn achterhoede een retroverfje gegeven. Zelfs doelman Cillessen kreeg een basisplaats, ondanks zijn aanstaande vertrek naar FC Barcelona. Want Ajax móést door.

27 miljoen was de oogst tijdens de laatste deelname aan de Champions League twee jaar geleden toen de Amsterdamse club slechts vijf punten pakte. Bosz wisselde in de rust El Ghazi voor Schöne en na een klein uur de boze Bazoer voor Dolberg. Deense koelheid om de stress te lijf te gaan. Maar toen Dolberg kwam, stond het al 2-0 doordat Rostov wederom door de lucht toesloeg, dit keer door Erokhin na een vrije trap van Kalachev. De jonge Dolberg mocht direct meemaken hoe Noboa een schot van Novoseltsev een beslissend tikje gaf. Zes minuten later brak Poloz uit voor de 4-0. Klaasen mocht uit een strafschop de eer nog redden.

De uitschakeling voor de Champions League kon niet op een slechter moment komen. Ajax loopt in de competitie al vijf punten achter op PSV en Feyenoord. Juist de eerste wedstrijd tegen Rostov bood nog houvast, vooral door het vertoonde spel. Wie zal dat zich nog herinneren na deze ontluisterende avond in Zuid-Rusland.

Dronken gespeeld
Beeld epa