Direct naar artikelinhoud
Antiterrorisme

Frans schooljaar begint met angst voor aanslagen

Archiefbeeld: agenten bewaken een joodse school in Toulouse nadat er een aanslag werd gepleegd, 2012.

Volgende week woensdag, op 1 september, begint het nieuwe schooljaar in Frankrijk. In een land getroffen door terreuraanslagen is dat geen ontspannen aangelegenheid. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft drieduizend reservisten van de gendarme opgeroepen om scholieren en leraren te bewaken.

Tot dusverre is er één aanslag op een school gepleegd. Mohammed Merah vermoordde in 2012 een onderwijzer en drie leerlingen op een joodse school in Toulouse. In november 2015 deed Islamitische Staat in zijn Franstalige propagandamagazine Dar-al-Islam een oproep om leraren te 'bestrijden' en te 'doden'. Bovendien: elke locatie waar veel mensen bij elkaar komen, vormt een geschikt doelwit voor terroristen.

Daarom worden de veiligheidsmaatregelen op alle fronten aangescherpt. De politie zal regelmatig surveilleren bij scholen en universiteiten. Elke school wordt verplicht om drie keer jaar een veiligheidsoefening te houden, waarbij een keer moet worden gesimuleerd dat een terrorist de school binnen gedrongen is. Deze oefening wekte vorig jaar veel onrust bij ouders. In sommige gevallen moesten kinderen zich twintig minuten lang muisstil houden, hun lichamen tegen de vloer gedrukt. De regering wil voorts dat alle leerlingen van 14 jaar worden opgeleid in het verlenen van eerste hulp. Alle klassenvertegenwoordigers zouden een EHBO-diploma moeten halen. 

Hoge hekken 

Daarnaast heeft de regering 50 miljoen euro vrijgemaakt voor bouwkundige aanpassingen van schoolgebouwen, zoals veiligheidspoortjes, alarmsystemen of hogere hekken. "Binnen de school moet een permanente cultuur van veiligheid worden ontwikkeld", zei minister van Onderwijs Najat Vallaud-Belkacem. Die ontwikkeling is al in volle gang, zeker bij joodse scholen. "We zijn lange tijd als paranoïde bestempeld omdat we tassen doorzochten bij de ingang. Nu wordt ons om raad gevraagd", zei Maurice Dahan, bestuurder van de joodse gemeenschap in de Elzas, in Le Figaro.

'We moeten een evenwicht zien te vinden tussen de ontkenning van de realiteit en het toegeven aan de psychose'
Francette Popineau in Le Monde

De joodse scholen hadden een voorsprong op het gebied van veiligheid, aldus Dahan, maar worden langzaam ingehaald door de rest. Zeker na de moord op de priester Jacques Hamel zijn ook katholieke scholen zich scherp bewust van het risico op een terreuraanslag. De school Notre-Dame-de la Providence in Vincennes bij Parijs heeft een hoger hek om de school geplaatst. Door de getinte ruiten kan niemand van buiten naar binnen kijken. Bij de deuren van alle klassen zijn de klinken verwijderd. Van buitenaf kunnen ze slechts worden geopend met een sleutel. "Iemand die met een kalasjnikov of een mes wil binnenkomen, wordt het veel moeilijker gemaakt", zei directeur Didier Cahour in Le Figaro.

Al deze bouwkundige en mentale aanpassingen zijn niet bevorderlijk voor een geruststellend klimaat op school, zeggen sommige deskundigen. "We moeten een evenwicht zien te vinden tussen de ontkenning van de realiteit en het toegeven aan de psychose", aldus vakbondsbestuurder Francette Popineau in Le Monde. Of zoals de krant verzuchtte: "Wat lijkt het lang geleden, de tijd waarin het land verzekerde dat het niet wilde toegeven aan de angst, om 'normaal' te blijven leven."