© AFP

Meersman na tweede zege in Vuelta: “Hoop dat ik mee mag naar EK”

Gianni Meersman (Etixx-Quick Step) heeft zijn tweede overwinning beet in de Vuelta. “Ongelooflijk”, zei hij woensdag, “die eerste ritzege was al een droom, nu heb ik er twee achter mijn naam. Hier heb ik geen woorden voor.”

Het was al geleden van Philippe Gilbert in 2012 (rit 9 en 19) dat een Belg nog eens twee ritten wist te winnen in de Vuelta en nu valt die eer Meersman te beurt. “Ik was al zo gelukkig met die eerste zege, dat alles wat er nog bij kwam, gewoon een bonus was. Natuurlijk, die eerste overwinning gaf me veel vertrouwen en vandaag reed ik gewoon rond zonder stress en mijn benen voelden ook goed. Het was zaak om de sprint af te wachten.”

Philippe Gilbert kon zich niet bedwingen in de slotkilometers en werd gegrepen iets voor de vod van 1 kilometer, Meersman had wel genoeg geduld en liet zijn ploeg het werk doen. Dankzij een fenomenale leadout van ploegmaat Zdenek Stybar werd de West-Vlaming in een zetel naar de overwinning gebracht. “De ploeg had ongelooflijk veel vertrouwen in mij en wat Styby deed was ongelooflijk. Hij maakte echt het verschil in het slot. Toen ik het bordje zag van de laatste 200 meter zette ik mijn sprint in. Langer wilde ik niet wachten, want dan bestaat de kans dat je ingesloten raakt. Nu reed ik mijn eigen sprint en pak ik hier mijn tweede zege. Dit had ik vooraf nooit durven dromen. Hier ben ik heel gelukkig mee”, aldus ook de drager van de groene puntentrui. Hij telt 51 punten, 25 meer dan de tweede Alexandre Geniez.

Midden september vindt ook het EK wielrennen plaats en Meersman gaf woensdagavond toe er graag bij te willen zijn. “Het is de bondscoach die de beslissing maakt, maar ik hoop wel dat ik van de partij ben.”

Over zijn toekomst - bij Etixx-Quick Step is hij einde contract - bleef hij eerder vaag. “Ik hoop op meer duidelijkheid op de eerste rustdag (30/08)”, zei hij, “maar ik geef toe, het is zeker geen slechte zaak dat ik nu twee overwinningen te pakken heb. Een Frans team is geïnteresseerd in mij (wellicht doelt hij op het procontinentale Fortuneo-Vital Concept, red), maar wie weet koers ik volgend jaar nog steeds voor deze ploeg. Ik ben blij met de rol die ik hier heb, zoals je vandaag wel zag reed iedereen in dienst van mij, ik kan gewoon niet meer verwachten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen