1 / 2
thumbnail:
thumbnail:

EUROPA LEAGUE. Prachtgoals van Lukaku en Mirallas

Op de vijfde en voorlaatste speeldag van de Europa League hebben Romelu Lukaku en Kevin Mirallas de show gestolen op het veld van Wolfsburg met twee wondermooie doelpunten. Lille, dat zonder Divock Origi niet voorbij Krasnodar raakte, moet daardoor op de laatste speeldag thuis winnen van de Volkswagenclub, waar Kevin De Bruyne en Junior Malanda vanavond allebei in de basis stonden.

md, wic

Groep A: Laatste speeldag brengt beslissing voor T. Hazard

Zürich zette in eigen huis Apollon Limassol makkelijk weg. Farley bracht de Cyprioten wel nog op voorsprong, maar Djimsiti zorgde op het halfuur voor de gelijkmaker na een mooi uitgespeelde aanval. Twee penalty's van Chikhaoui zorgden echter voor een ruime marge voor de thuisploeg.

Villarreal streed met Mönchengladbach, waar Thorgan Hazard in de basis startte, om de leiderspositie in groep A. De gele duikboot nam de beste start en kwam op voorsprong na een knappe dribbel en afwerking van Luciano Vietto. Villarreal had het beste van het spel, maar moest even na rust toch de gelijkmaker toestaan nadat doelman Asenjo zich verkeek op een ver schot van Raffael. Denis Cherysev stelde snel orde op zaken met de 2-1, maar Granit Xhaka knalde vier minuten later de 2-2 vanop vrije trap prachtig binnen via de deklat.

Door de zege van Zürich en het gelijkspel tussen Villarreal en Mönchengladbach kunnen alle drie die ploegen zich nog kwalificeren voor de volgende ronde. Op de laatste speeldag zal Zürich daarvoor wel moeten gaan winnen bij Mönchengladbach.

Villarreal - Mönchengladbach 2-2FC Zürich - Limassol 3-1

Groep B: Club Brugge 99% zeker van kwalificatie

Club Brugge is zo goed als zeker gekwalificeerd voor de 1/16de finales van de Europa League. Blauw-zwart speelde 0-0 gelijk in Torino na een sublieme match van doelman Matthew Ryan. Omdat in de andere match HJK Helskinki in de 93ste minuut nog de 2-1 scoorde tegen FC Kopenhagen is Club Brugge nog niet 100% zeker van de Europese kwalificatie, maar enkel als de Finnen over twee weken met minstens 1-4 winnen in Brugge is Club Brugge alsnog uitgeschakeld.

Torino - Club Brugge 0-0HJK Helsinki - Kopenhagen 2-1

Groep C: Tottenham-Belgen overwinteren ondanks streakers

Tottenham Hotspur-Partizan Belgrado werd een tijdlang stilgelegd door de ref nadat maar liefst drie verschillende streakers het veld opliepen. De thuisploeg, waar Jan Vertonghen en Moussa Dembele in de basis stonden, had aan een zege tegen de rode lantaarn uit de groep genoeg voor kwalificatie. Iets na rust brak de dam bij de Serviërs: Roberto Soldado trapte op de paal, de rebound was spek naar de bek van Stambouli.

Asteras Tripolis zette tegen Besiktas een 0-2 achterstand recht. Ba en Töre hadden de Turken op die dubbele voorsprong gebracht, maar in het slotkwartier sloeg alles om. Eerst milderde Barrales met het hoofd voor de thuisploeg en twee minuten later werd Hutchinson eruit gestuurd bij Besiktas met zijn tweede gele kaart. Tien minuten voor tijd bezorgde Facundo Parra met een lucky goal Asteras Tripolis alsnog een puntje.

Besiktas en Tottenham Hotspur zijn zo zeker van de volgende ronde van de Europa League, Asteras Tripolis en Partizan Belgrado zijn uitgeschakeld.

Tottenham - P. Belgrado 1-0Asteras Tripolis - Besiktas 2-2

Groep D: Denayer en Bruno geplaatst

Red Bull Salzburg verzekerde zich met een 1-3 zege bij Celtic Glasgow van de groepswinst. Massimo Bruno startte in de basis bij de Oostenrijkers en zag hoe de club van het energiedrankje een droomstart nam. Twee keer de Braziliaan Alan zette al binnen het kwartier de 0-2 op het bord. Bij Celtic ontbrak Jason Denayer, die nog out is van een blessure die hij opliep op training bij de Rode Duivels.

Johansen lukte nog wel de aansluitingstreffer voor de Schotten, maar in blessuretijd nam Keita alle twijfels weg met de 1-3. Doordat Astra in de andere wedstrijd in groep D met het kleinste verschil won van Dinamo Zagreb, zijn die twee ploegen uitgeschakeld. Red Bull Salzburg en Celtic mogen zich dus allebei opmaken voor de zestiende finales van de Europa League. De laatste speeldag is enkel voor de statistieken.

Astra Giurgiu - Dinamo Zagreb 1-0Celtic - RB Salzburg 1-3

Groep E: Match PSV gestaakt, Dinamo Moskou wint groep

In een quasi-overbodig duel tussen groepsleider Dinamo Moskou en rode lantaarn Panathinaikos heeft Moskou met 2-1 aan het langste eind getrokken. Marcus Berg, bracht de Grieken wel op voorsprong, maar na de pauze trok de thuisploeg het laken alsnog naar zich toe. Bij Moskou stonden onder andere ex-Standard-speler William Vainqueur en de Franse sterspeler Mathieu Valbuena op het veld.

Dinamo Moskou is als groepswinnaar sowieso gekwalificeerd voor de zestiende finales van de Europa League, Panathinaikos is zeker uitgeschakeld. Estoril-PSV werd na hevige regenval bij de rust gestaakt bij een 3-2 score. Mogelijk zal de tweede helft tussen beide partijen op een ander moment gespeeld worden.

Dinamo Moskou - Panathinaikos 2-1Estoril - PSV gestaakt

Groep F: Inter makkelijk groepswinnaar, vechten om tweede plek

Dnipro leek even op weg naar een stunt bij Inter Milaan toen Handanovic een schot van Konoplyanka niet afdoende kon verwerken en Rotan de rebound in doel volleyde, maar op het halfuur stelde Kuzmanovic orde op zaken na een scrimmage in de box. Net na rust werd Ranocchia uitgesloten met zijn tweede geel bij Inter. De thuisploeg reageerde echter op de best mogelijke manier: met een doelpunt. Osvaldo scoorde in de vijftigste minuut de 2-1 en hield zo de drie punten in Milaan.

Qarabag kwam verrassend op voorsprong bij het Franse Saint-Etienne dankzij een subtiel lobje van Nadirov. Lang hoefde het echter niet wachten op de gelijkmaker. De Nederlandse spits Ricky Van Wolfswinkel hing de bordjes weer gelijk. Daar zou het bij blijven, waardoor Saint-Etienne alle vijf zijn groepswedstrijden gelijkspeelde. Inter Milaan is zeker geplaatst als groepswinnaar, maar om plek twee is het razend spannend in de groep. Qarabag, Saint-Etienne en Dnipro hebben alle drie vijf punten. Al staat de ploeg uit Azerbeidzjan voorlopig wel op de tweede plek omdat ze de beste onderlinge resultaten kan voorleggen. Op de laatste speeldag speelt Saint-Etienne in Dnipropetrovsk, terwijl Qarabag het thuis mag opnemen tegen Inter Milaan.

Inter - Dnipro 2-1Saint-Etienne - Qarabag 1-1

Groep G: Feyenoord nieuwe groepsleider, Standard uitgeschakeld

Standard ging met de billen bloot in Rijeka. De Kroaten bekroonden hun blitzstart via een kopbaldoelpunt van Moises op het halfuur, enkele minuten later trok Arslanagic aan de noodrem bij Kramaric: rode kaart voor de Standard-verdediger en penalty voor de thuisploeg, die Kramaric zonder verpinken omzette. Daarna kwam de thuisploeg nooit meer in de problemen tegen een defensief stuntelend Standard.

Een verrassend sterk Feyenoord nam thuis de maat van Europa League-winnaar Sevilla. Net na rust gaf Jean-Paul Boëtius een knappe assist op Jens Toornstra, die de 1-0 kon binnenschuiven. Tien minuten voor tijd bracht El Ahmadi de beslissing met een knappe lob over Sevilla-doelman Rico. Daardoor is Feyenoord nu de nieuwe groepsleider en kan Standard zich niet meer kwalificeren voor de volgende ronde. Bovenin kan wel nog alles met drie ploegen (Feyenoord 9, Sevilla 8, Rijeka 7) op twee punten.

Rijeka-Standard 2-0

Feyenoord-Sevilla 2-0

Groep H: Prachtgoals van Lukaku en Mirallas

Lille had een overwinning nodig in het Russische Krasnodar om zijn lot in eigen handen te houden. Rode Duivel Divock Origi stond om nog onduidelijke reden niet op het wedstrijdblad bij de Fransen. De thuisploeg kwam na 35 minuten op voorsprong dankzij Ari. Nolan Roux sleepte met een goal in de 79ste minuut alsnog een punt uit de brand.

In de clash tussen Wolfsburg en Everton stonden er maar liefst vier Belgen in de basis: Kevin De Bruyne en Junior Malanda bij de thuisploeg, Romelu Lukaku en Kevin Mirallas bij de bezoekers. En het waren die laatste twee die de show stalen. Halfweg de eerste helft bediende Mirallas Lukaku. De Rode Duivel, die nog vanop zijn eigen helft vertrok en onderweg Malanda afschudde, klopte na een indrukwekkende raid doelman Benaglio.

Tien minuten voor tijd draaiden de twee de rollen om: Lukaku hield de bal bij op eigen helft, zette Kevin De Bruyne en nog een Wolfsburg-middenvelder in de wind en pakte uit met een droompass op Mirallas. De man die zovele weken out was met een hamstringblessure maakte het ook enig mooi af: 0-2, twee Belgische doelpunten. Daardoor is Everton zeker groepswinnaar. Op de laatste speeldag moet Lille in Noord-Frankrijk winnen van Wolfsburg, wil het zich kwalificeren voor de volgende ronde. Krasnodar is uitgeschakeld.

Krasnodar-Lille 1-1

Wolfsburg-Everton 0-2

Groep I: Napoli plaatst zich zonder Dries Mertens

Young Boys Bern pakte eenvoudig afstand van Slovan Bratislava. Al na negen minuten zette Hoarau de 0-1 op het scorebord vanop de stip. Maar twee minuten later hingen de bordjes alweer gelijk na het eerste doelpunt van de Slovaken in de groepsfase van de Europa League. Soumah was de held na een knappe individuele actie. De Zwitsers beten echter stevig van zich af de Japanner Yuya Kubo herstelde zeven minuten later de voorsprong na een vrije trap van ex-Anderlecht-speler Jan Lecjaks. In de tweede helft nam Kubo met zijn tweede alle twijfels weg.

Napoli, dat Dries Mertens nog thuisliet na de hersenschudding die hij opliep, kwam niet verder dan een scoreloos gelijkspel bij Sparta Praag. Het kwam zelfs goed weg toen zowel Husbauer als Matejovsky de dwarsligger raakten. Door het gelijkspel is Napoli zeker van kwalificatie voor de volgende ronde, Young Boys Bern moet thuis proberen Sparta Praag te kloppen om Europees te overwinteren.

Sl. Bratislava - Young Boys 1-3Sparta Praag - Napoli 0-0

Groep J: Glansrol voor KV Mechelen-speler

Dinamo Kiev is in groep J zeker van een Europese lente na een 2-0 zege tegen Rio Ave. De Nederlander Jeremain Lens brak de match met een flits net na rust open. Tien minuten voor tijd zag de ingevallen Dieumerci Mbokani hoe Miguel Veloso de score verdubbelde.

Aalborg verraste Steaua Boekarest dan weer, dat de heenmatch nochtans met 6-0 (!) gewonnen had. Thomas Enevoldsen, die afgelopen zomer op uitleenbasis van KV Mechelen naar de Deense subtopper verkaste, trapte het enige doelpunt van de match met een mooie volley tegen de touwen. Daardoor springt Aalborg nu over Steaua Boekarest naar de tweede plek. Op de laatste speeldag moet Steaua thuis winnen van de al geplaatste groepsleider Dinamo Kiev en hopen dat Aalborg een misstap begaat op verplaatsing bij rode lantaarn Rio Ave.

Dyn. Kiev - Rio Ave 2-0Aalborg - St. Boekarest 1-0

Groep K: Martens kan zich met PAOK nog plaatsen

In groep K kwam Maarten Martens niet in actie. Martens bleef bij het Griekse PAOK op de bank, en zag zijn ploegmaats met 0-2 winnen bij het Wit-Russische Dinamo Minsk. PAOK kan zich op de laatste speeldag nog plaatsen voor de volgende ronde, als het thuis wint van het Franse Guingamp. Dat ging in eigen huis onderuit tegen Fiorentina. Marin en Babacar hadden de Italianen nog in het eerste kwartier op een 0-2 voorsprong gebracht, de aansluitingstreffer van Beauvue kreeg geen vervolg.

Guingamp - Fiorentina 1-2Dinamo Minsk - PAOK 0-2

Groep L: Lokeren uitgeschakeld ondanks knappe zege

Sporting Lokeren is ondanks een mooie zege uitgeschakeld in de groepsfase van de Europa League. De Waaslanders versloegen donderdagavond in de Europa League groepsleider Legia Warschau met 1-0. Een vroeg doelpunt van Hans Vanaken volstond voor de knappe overwinning.

Helaas voor Lokeren won concurrent Trabzonspor op het nippertje met 3-1 van Metallist Charkov. De twee winnende Turkse doelpunten vielen in de laatste vijf minuten van de match. Lokeren telt zo op één speeldag van het einde drie punten minder dan Trabzonspor en deed het bovendien slechter in de onderlinge duels.

Trabzonspor - Kharkiv 3-1Lokeren - Legia Warschau 1-0

Standard uitgeschakeld na zwakke prestatie in Kroatië

Standard is uitgeschakeld in groep G van de Europa League nadat het met 2-0 onderuitging bij het Kroatische Rijeka. Doordat Feyenoord Sevilla verraste, kunnen de Rouches zich niet meer kwalificeren voor de volgende ronde. Bij Standard was het gebrek aan defensieve samenhang weer schrijnend.

Rijeka staat in Europa bekend om zijn thuisreputatie: het verloor al vijf jaar (!) niet meer in eigen huis. En dat mocht Standard in Kroatië al héél vlug ondervinden. Al na vijf minuten ging Adrien Trebel in de fout met knullig balverlies op een riskante positie. De bal belandde tot bij Sharbini, die Thuram al meteen klopte. Jelle Van Damme bracht echter redding met een snoekduik op de doellijn en voorkwam zo een vroege 1-0.

Rijeka oefende onder aanvoering van topschutter Kramaric een wurggreep uit, maar op een schaarse tegenstoot van Standard kroop het door het oog van de naald toen ref Studer vertikte de bal op de stip te liggen nadat Vinicius Araujo omvergekegeld werd in de zestien. Meteen een fatale tegenslag voor de Rouches, want bij een vroege 0-1 zou de match er heel anders hebben uitgezien.

Nu was het echter wachten tot de sluizen opengingen. De onvermijdelijke Kramaric kapte zich vrij op enkele meters van het Standard-doel en besloot loeihard op de paal, de rebound werd op een meter van doel onbegrijpelijk gemist door zijn spitsbroeder. Maar de Kroaten zouden uiteindelijk toch krijgen wat ze verdienden: bij een hoekschop lette Julien de Sart niet goed op zijn mannetje, Moises profiteerde en kopte de 1-0 onhoudbaar voorbij Thuram.

Kramaric doet Rouches dood

Standard moest komen en schoof langzaam maar zeker op, maar alweer Kramaric maakte op de eerste de beste tegenstoot van de Kroaten meteen gebruik van de ruimte. Hij snelde voorbij Dino Arslanagic, die de 23-jarige spits dan maar gewoon omvertrok. Rood voor Arslanagic, de penalty werd door Kramaric zelf verzilverd. Twee-nul, Standard knock-out tegen het canvas.

De tweede helft was een maat voor niets. Die ene keer dat de Rouches zich dan toch een weg baanden richting thuisdoel, zag Araujo zijn binnentikker afgekeurd omdat hij een meter buitenspel stond.

In de andere match in de groep van Standard nam Feyenoord verrassend de maat van Sevilla. Daardoor worden de Nederlanders groepsleider en bezegelen zij het lot van Standard, dat hoogstwaarschijnlijk laatste eindigt in groep G.

Herbeleef de match hier van fase tot fase.Bekijk hier alle opstellingen.

Opmerkelijk: Standard verloor alle drie zijn Europese uitwedstrijden.

Belangrijkste fases:

5’ Rijeka breekt een eerste keer door de Standard-organisatie. Bal wordt teruggelegd van aan de achterlijn, Sharbini kan knallen, Van Damme duikt de bal uit het doel. Thuram was geklopt...

7’ Vinicius Araujo krijgt een zetje in de rug en gaat liggen. Scheids Studer vindt het onvoldoende voor een penalty.

21’ Reuzekans voor Rijeka. Jajalo bedient Sharbini die knap in één tijd Kramaric aanspeelt. De goalgetter kapt naar binnen en trapt met links vol op de paal. De bal rolt naar de tweede paal en wordt ook daar gemist door een inlopende Rijeka-speler.

26’ GOAL! Moises loopt weg naar de eerste paal en kopt daar de hoekschop overhoeks in doel.

32’ RODE KAART EN GOAL! Penalty voor Rijeka! Arslanagic gaat aan de schouder van de doorgebroken Kramaric hangen. Rood voor de centrale verdediger en penalty voor Rijeka. Andrej Kramaric scoort voor NK Rijeka. De spits maakt zijn 28ste van het seizoen. Hij trapt laag naar links, Thuram gaat naar rechts: 2-0.

Lokeren uitgeschakeld ondanks knappe Europese zege

1 / 2
thumbnail: null

Sporting Lokeren is ondanks een mooie zege uitgeschakeld in de groepsfase van de Europa League. De Waaslanders versloegen donderdagavond in de Europa League groepsleider Legia Warschau met 1-0. Een vroeg doelpunt van Hans Vanaken volstond voor de knappe overwinning. Helaas voor Lokeren won concurrent Trabzonspor op het nippertje met 3-1 van Metallist Charkov. De twee winnende Turkse doelpunten vielen in de laatste vijf minuten van de match. Lokeren telt zo op één speeldag van het einde drie punten minder dan Trabzonspor en deed het bovendien slechter in de onderlinge duels.

In een evenwichtige eerste helft waren de eerste kansjes voor de bezoekers, maar tot echte dreiging kwam het niet voor de kooi van Copa. Aan de overzijde toonde Lokeren zich een pak efficiënter. In minuut 7 hing de bal tegen de netten. Hans Vanaken werkte met een strak schot fraai af na een aflegger van Junior Dutra.

Warschau ging op zoek naar de gelijkmaker, maar tot uitgespeelde kansen kwam de Poolse kampioen niet. Pas iets voorbij het halfuur kwamen de Polen echt dreigen. Guilherme mikte een vrije trap echter op Copa.

Na de pauze bleven de kansen in een sfeervol maar niet uitverkocht Daknam schaars. Duda kreeg in minuut 53 wel een uitgelezen mogelijkheid om de bordjes gelijk te hangen. Zijn schot stierf echter in het zijnet. Net daarvoor was Lokeren gevaarlijk via De Pauw, die over kopte.

In het slotkwartier, met Leye voor De Pauw, ging Lokeren op zoek naar de geruststellende tweede treffer. Een uithaal van Koen Persoons werd echter nog net afgeblokt door een Pools been. In de toegevoegde tijd trapte invaller Remacle de laatste kans voorlangs.

Lokeren zal niet overwinteren in de Europa League. Ondanks een knappe 1-0 zege tegen het Poolse Legia Warschau, ligt de Belgische bekerwinnaar uit het toernooi. Concurrent Trabzonspor klopte in eigen huis immers het Oekraïnse Metalist Kharkiv (3-1), waardoor de Turken samen met Legia Warschau doorstoten.

Lokeren totaliseert na vijf speeldagen 7 punten. Dat zijn er drie minder dan Trabzonspor, dat dankzij een beter onderling resultaat zeker voor Lokeren eindigt. Warschau leidt met 12 op 15. Metalist Kharkiv is nog puntenloos.

Op 11 december staat de laatste speeldag op het programma. Lokeren gaat dan op bezoek bij Metalist Kharkiv, Legia Warschau speelt thuis om de groepszege tegen Trabzonspor.

Peter Maes: ‘Trots op wat ploeg heeft laten zien’

Als je hoort dat Trabzonspor in de 87e minuut en met een man minder de 2-1 scoort (tegen Metalist), is dat jammer’, gaf trainer Peter Maes achteraf toe. ‘Maar voor ons was de eerste opdracht deze wedstrijd goed aanpakken. We hebben vandaag zeven of acht goede kansen gecreëerd en bijna niets weggegeven. Dat is een heel volwassen prestatie. De ploeg is er vol voor gegaan. Ik moet de mentaliteit van mijn jongens prijzen. Ik ben trots op wat ze vandaag hebben laten zien.’

Op 11 december wacht met een verplaatsing naar het al uitgeschakelde Metalist Kharkiv de laatste opdracht in deze poulefase van de Europa League. Warschau en Trabzonspor strijden dan om de groepszege. ‘Stel dat we in Oekraïne gaan winnen. Dan liggen we eruit met 10 punten. Het pijnlijke van het verhaal is dat Kharkiv tegen de andere ploegen te weinig heeft gebracht en er daardoor geen evenwicht zat in deze groep’, weet Maes, die het niet over een ‘overbodige match’ wil hebben.’’We zijn heel blij dat we deze poulefase hebben gehaald en dat we deze matchen kunnen spelen. We gaan dus ook die laatste wedstrijd serieus aanpakken. Als we 10 punten kunnen pakken, gaan we dat zeker doen.’

Bekijk hier alle uitslagen en het klassement van Groep L.