Direct naar artikelinhoud

Kramer pakt zevende WK-goud op 5 kilometer

Weer won Sven Kramer de 5 kilometer, zoals hij sinds 2007 onafgebroken heeft gedaan bij alle internationale titeltoernooien waaraan hij meedeed. Maar nooit eerder was zijn voorsprong zo klein als bij de WK afstanden in Kolomna.

Kramer pakt zevende WK-titel op de 5 kilometer.Beeld epa

Voor het eerst in twee olympische en zeven mondiale zeges pakte hij minder dan een seconde voorsprong op zijn naaste rivaal. Op het Russische ijs versloeg Kramer provinciegenoot Jorrit Bergsma met slechts 0,35 seconde: 6.10,31 om 6.10,66.

Kramer wist dat hij in de tiende en laatste rit diep moest gaan, nadat Bergsma zijn baanrecord uit 2012 bijna had geëvenaard in een evenwichtige race (gemiddelde rondetijd van 29,2). Anders dan de Friese marathonschaatser, die zich niet plaatste voor de 10 kilometer van donderdag, had Kramer al 25 rondjes in de benen. Om te kunnen bekomen van die krachtsinspanning liet hij vrijdag zelfs voor het eerst in zijn loopbaan de ploegenachtervolging schieten.

Dat bleek een wijs besluit van de Friese allrounder, die op de 10 kilometer zijn eerste titel veroverde sinds 2009. Hij moest diep in zijn reserves tasten op de eindsprint te beantwoorden van Bergsma, die finishte met drie rondjes 28. In die periode zag Kramer zijn maximale voorsprong van 1,74 seconde slinken tot 0,35 seconde.

De 29-jarige Fries passeerde met vuurrode konen van vermoeidheid de finish, in de wetenschap dat zijn Russische missie was geslaagd. Net als in 2007, 2008 en 2009 mag hij zich de beste stayer ter wereld noemen, met titels op de 5 en 10 kilometer (in die jaren won hij ook de ploegenachtervolging). Hij heeft nu elf individuele gouden medailles veroverd bij de WK afstanden. Dat is een record. Shani Davis heeft acht hoofdprijzen, Bob de Jong en Gianni Romme beide zeven.

Oranje regeert op de 10 kilometer

Het buitenland is 'onze' dominantie zat. Moet de Nederlandse schaatser gepest worden om de sport te redden? (+)

Met gebalde vuisten

Donderdag wist Kramer ook de 10 kilometer eindelijk weer op zijn naam te schrijven. In de jaren ervoor zat hem iedere keer iets in de weg: een onwillig dijbeen, een gebrekkige vorm, een onverwachte sterke tegenstander of een ander lichamelijk ongemak. Met gebalde vuisten en een grimas van geluk gleed hij over de eindstreep in Kolomna, alsof hij vierde dat de Vloek van Vancouver was overwonnen.

Met gebalde vuisten
Beeld epa
Met gebalde vuisten
Beeld epa