"Vluchtelingencrisis is een quasi existentiële bedreiging voor Europa"

De Verenigde Staten gaan Europa helpen om de vluchtelingencrisis het hoofd te bieden, zo heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry beloofd. Volgens hem vormt de crisis "een quasi existentiële bedreiging" voor het continent.
AFP or licensors

"De Verenigde Staten begrijpen de quasi existentiële aard van deze bedreiging voor het politieke leven en het sociale weefsel in Europa", zo verklaarde Kerry op de veiligheidsconferentie in München.

"Daarom nemen wij deel aan een NAVO-missie om de belangrijkste migratieroute te sluiten en gaan we ook op andere manieren samenwerken om een einde te maken aan deze golf, die de Europese eenheid kan bedreigen."

Kerry verwees naar de NAVO-missie die ontplooid zal worden om te helpen in de strijd tegen de mensensmokkelaars die dagelijks duizenden vluchtelingen vanuit Turkije de oversteek laten maken naar Griekenland. Deze week schaarden de ministers van Defensie van de NAVO zich achter de missie op voorstel van Turkije en Duitsland.

Merkel stuit op Franse "non"

De Europese landen tonen zich intussen nog steeds diep verdeeld over de aanpak van de crisis.

Terwijl de Visegrad-landen, Oostenrijk en Slovenië van Macedonië een nieuwe dam in de vluchtelingenstroom willen maken, ijvert de Duitse bondskanselier Angela Merkel voor een coalitie van bereidwillige landen die Syrische vluchtelingen uit Turkije wil hervestigen in ruil voor meer Turkse dadendrang om Syrische vluchtelingen in Turkije te houden.

Op Frankrijk hoeft Merkel niet meteen te rekenen. Premier Manuel Valls sprak zich in München uit tegen dat voorstel.

Meest gelezen