Rellen tussen Antwerp en Beerschot escaleren: 70 man gooit bakstenen en rookbommen in café

In Antwerpen is het vrijdagavond tot confrontaties gekomen tussen supporters van de voetbalploegen Antwerp en Beerschot-Wilrijk. De spanning tussen de twee harde voetbalkernen in Antwerpen liep hoog op na een aanval van Beerschotfans op café Great Old aan het Bosuilstadion. Een wraakactie liet niet op zich wachten en het café 't Profke in Wilrijk was later die nacht het decors van een gewelddadige represaille.

Terwijl de wedstrijd Antwerp-Seraing volop bezig was, viel een zestal Beerschotsupporters het bekende café Great Old binnen. Ze sloegen er de boel kort en klein. Bij die vechtpartij raakten twee Antwerpfans gewond en er kwam een ambulance ter plaatse.

De provocatie van de Beerschot-hooligans deed de gemoederen meteen hoog oplopen. De harde kern van Antwerp maakte zich meteen op om naar Wilrijk te trekken voor represailles. Maar ook de politie was meteen gealarmeerd en stelde zich met verscheidene manschappen op in de buurt van enkele cafés in Wilrijk om te anticiperen indien nodig. Om middernacht waren er nog geen nieuwe incidenten gebeurd maar de Antwerpsupporters wachtten vermoedelijk tot na de politieaanwezigheid was afgebouwd om toe te slaan.

"Minstens 70 man belaagden het café en gooiden bakstenen, bengaals vuur en rookbommen naar binnen", vertelt de uitbaatster van café 't Profke in Wilrijk. Toen de politie ter plaatse kwam, werden er geen verdachten meer aangetroffen. Niemand werd gearresteerd. Het labo van de federale gerechtelijke politie kwam ter plaatse voor sporenonderzoek.

Supportersfederaties veroordelen geweld

De spanning tussen supporters van Antwerp en Beerschot is al enkele dagen te snijden nadat een Beerschotsupporter een Antwerpfan had aangevallen toen hij in een frituur frieten wilde gaan halen. Uitgerekend vrijdagavond werd er bij Antwerp een collecte gehouden voor slachtoffer Paul De Herdt.

Supportersfederatie van de beide clubs veroordelen alle geweld. "Dit blijft escaleren en het gaat niet de goede richting uit."

Antwerp keurt alle geweld af op zijn website: "Royal Antwerp FC heeft notie genomen van verschillende vormen van supportersgeweld tijdens en na onze wedstrijd van gisteren tegen RFC Seraing. Onze club is een warme club met waarden, waar vriendschap en respect centraal staan. Nutteloze agressie kent alleen verliezers, dat heeft het verleden al meermaals bewezen. Antwerp keurt dan ook elke vorm van geweld af. Hoewel de feiten zich buiten het stadion afspeelden, zegt RAFC uiteraard volledige medewerking toe aan het onderzoek van het parket."

Ook op de site van Beerschot staat en duidelijke boodschap: "FCO Beerschot Wilrijk reageert geschokt en gedegouteerd op het geweld en de vernielingen van vrijdagavond in Deurne en Wilrijk, gepleegd door personen onder het mom van voetbalsupporter. Tegelijkertijd veroordeelt onze club elke vorm van agressie en geweld op de strengst mogelijke manier. Personen die een aanval uitvoeren op een café zijn geen voetbalsupporters. Het zijn dwazen die hun ongezonde frustraties botvieren onder de camouflage van een club. De personen die, zoals gisterenavond en vannacht, menen dit te moeten vergallen beschouwen wij niet als supporters van onze club. Voor hen hebben we maar één advies: vertrek en kom nooit meer terug. U bent niet welkom op het Kiel!"

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen