Direct naar artikelinhoud

BMX'ers bouwen ook olympische baan Rio na

'Is dat gedeelte hard?', roept BMX-bondscoach Bas de Bever. 'Ja, hard zat!', zegt wereldkampioen Niek Kimmann. 'Dat antwoord had ik verwacht, jij wil te graag!', lacht De Bever.

Niek Kimmann met nummer 313 aan de leiding tijdens het UCI BMX Wereldkampioenschap afgelopen zomer in Zolder, België.Beeld Getty Images

Vijf jaar lang trainden de Nederlandse BMX'ers in Papendal op een baan die een identieke kopie was van het parcours van de Spelen van Londen in 2012. Die baan is ingeruild voor het volgende olympische parcours, dat van Rio de Janeiro.

Vrijdag konden ze de baan voor het eerst inspecteren. De BMX'ers hebben hun geduld moeten bewaren. 'Ze staan echt te springen', zegt De Bever in aanloop naar de eerste training op het nieuwe parcours.

Een beetje onwennig en voorzichtig rijdt de ploeg de baan op. Ze tasten de dan nog onbekende heuvels en bochten af voordat er volle bak over het parcours gereden kan worden. De baan is geen precieze replica van het parcours dat in Rio ligt. 'Er zijn enkele sleutelstukken overgenomen en de vorm is hetzelfde', zegt De Bever.

Uitgerust met meetlatten en camera's bezocht hij het BMX-parcours in Rio tijdens een testevenement in augustus. 'Daarna konden we hier een replica bouwen, dat hebben we in aanloop naar de spelen in Peking en Londen ook gedaan. In detail is het niet te kopiëren, de heuvels kunnen best een paar graden verschillen. Maar het gaat om de positie, zodat je weet hoeveel pedaalslagen je bijvoorbeeld hebt tussen de hindernissen.'

Vertrouwen

Maar hoe belangrijk is het dat de BMX'ers op een soortgelijke baan kunnen trainen? De Bever: 'Het idee geeft ze vertrouwen. BMX is een technisch spel, dus is het heel belangrijk dat er van tevoren al op de baan kan worden geoefend.'

De BMX'ers vertrekken zondag voor zes weken naar het buitenland. Eerst verblijven ze vier weken in Florida, waarna ze twee weken de tenten opslaan in Rio. Vandaaruit reist de ploeg door naar de wereldbekerwedstrijden in Argentinië. Daardoor dreigde even de vuurdoop op de nieuwe baan te worden uitgesteld.

Kimmann is opgelucht dat dat niet is gebeurd. 'Mijn broertje had er van de week al op gereden, dus hij stuurde allemaal filmpjes. Omdat we vanaf zondag zes weken weggaan, was ik even bang dat we nog moesten wachten voordat we de baan konden uitproberen'.

Vertrouwen
Beeld Getty Images

Zacht

Hij hijgt nog even uit, nadat hij zijn start heeft geoefend. 'De baan ligt er goed bij, hij is alleen op sommige plekken nog wat zacht. En het derde stuk mist nog de toplaag. Maar als we over zes weken terugkomen, is die af.'

Dan hebben de BMX'ers volgens De Bever nog drie maanden om zich optimaal voor te bereiden op de Spelen. In voorbereiding op Londen lag de baan er al veel eerder, maar dat is volgens de bondscoach geen probleem. 'We hebben tijd genoeg om er goed op te trainen. Bovendien gebeurt specifiek nabouwen bijna niet, alleen in de Verenigde Staten en hier. Dat heeft zeker invloed op onze medaillekansen.'

'Is dat gedeelte hard?', roept BMX-bondscoach Bas de Bever. 'Ja, hard zat!', zegt wereldkampioen Niek Kimmann. 'Dat antwoord had ik verwacht, jij wil te graag!', lacht De Bever.

Specifiek nabouwen gebeurt alleen in de Verenigde Staten en hier. Dat heeft zeker invloed op onze medaillekansen

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.