Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Orale seks veroorzaakt dubbel zoveel kankers bij mannen als bij vrouwen

De praktijken van de fellatio en cunnilingus zorgen voor kankers die veel vaker mannen treffen, in het bijzonder blanke mannen van middelbare leeftijd, dan vrouwen.

Mannen lopen twee keer zoveel risico door orale seks mond- of keelkanker op te lopen als vrouwen. De kankers worden gelinkt aan een infectie met het humaan papillomavirus (HPV), die men oploopt door orale seks.

Volgens een Amerikaanse studie van de Johns Hopkins-universiteit in Baltimore worden in de VS en het merendeel van de Westerse landen bijna twee op drie kankers van de keelholte veroorzaakt door een infectie met het HPV16 virus.

Die kankers komen de jongste jaren steeds vaker voor, verklaart Gypsyamber D'Souza, professor epidemiologie aan de universiteit van Baltimore. Die legde haar onderzoeksresultaten voor op een wetenschappelijke conferentie in Washington.

Meerdere partners
De praktijken van de fellatio en cunnilingus zorgen voor kankers die veel vaker mannen treffen, in het bijzonder blanke mannen van middelbare leeftijd, dan vrouwen. Analyse toont dat deze wijdverspreide seksuele handelingen op steeds vroegere leeftijd plaatsgrijpen en dat ook het aantal sekspartners toeneemt.

"Ons onderzoek toont aan dat bij mannen het risico op een HPV-infectie toeneemt naarmate ze meer sekspartners hebben. Daarentegen doet het aantal sekspartners bij vrouwen het risico op de infectie niet toenemen", aldus D'Souza.

Bescherming
Ook bij een gelijk aantal sekspartners lopen mannen een groter risico op infectie dan vrouwen. Daarnaast blijkt uit de studie dat vrouwen die vaginale seks hadden met meerdere partners minder risico op infectie liepen. Dat suggereert dat een eerste vaginale blootstelling aan HPV een bescherming verleent en tot een sterke immuunrespons leidt. Klaarblijkelijk is bij mannen de immuunrespons zwakker, wat hen kwetsbaarder maakt.

Michael Douglas
Keelkanker door orale seks kwam voor het eerst in de belangstelling nadat Michael Douglas in 2011 verklaarde dat hij de ziekte wellicht had opgelopen door zich jarenlang over te leveren aan orale seks. Die uitspraak werd hem door zijn vrouw Catherine Zeta-Jones niet in dank afgenomen.