© EPA

Bart Swings stelt teleur op 5.000 meter, Kramer pakt opnieuw goud

Bart Swings is zaterdag op het WK afstanden in het Russische Kolomna als zevende geëindigd op de 5.000 meter.

Op de derde dag van het WK afstanden is Bart Swings opnieuw buiten het podium geëindigd. Swings moest op de 5.000 meter in de Russische stad Kolomna genoegen nemen met de zevende plaats.Swings was de figurant op het Nederlandse feestje dat de vijf kilometer op het WK afstanden vaak is. Sven Kramer verlengde met 6:10.31 zijn titel, maar werd tot het uiterste getergd door zjn landgenoot Jorrit Bergsma (6:10.66), die tot de laatste passage sneller was geweest. De derde plaats was voor de Noor Sverre Lunde Pedersen (6:15.08).

Swings mocht zich troosten dat zijn race tegen Nieuw-Zeelander Peter Michael ongemeen boeiend was en op de lachspieren van de latere winnaar Kramer werkte. Swings en Michael waren de grote verliezers van de langste afstand, de tien kilometer van de eerste dag. Tevens staan beiden staan model voor de opmars van skeeleraars in de schaatswereld. Omdat olympische roem voor skeeleraars niet is weggelegd, proberen inline skaters het bij bosjes op het ijs.

De Belg is in zijn ontwikkeling een paar jaar verder dan zijn vriend Michael, die nog de grillige prestatiecurve van een beginneling kent. Pas een jaar geleden liet de als een nomade levende Michael zich voor het eerst op een WK afstanden zien.Supersnel opende Michael de race met een eerste volle ronde van 27,7. Extreem snel, weten de schaatskenners. Het was voor Swings een goede reden niet al te ver achter te blijven. Heel lang bleven beiden ronden onder de dertig seconden afleggen. In de sprint bleef Michael Swings een honderdste seconde voor: 6:19.11 tegen 6:19.12.

Swings had zich dit seizoen voorgenomen te schaatsen 'vanuit de 5.000 meter', zoals hij het uitdrukte. Dat betekende zeker niet dat hij plosteling een voorliefde had voor deze afstand. De 1.500 meter, waar sprinters en stayers elkaar treffen, blijft met de massastart zijn favoriete onderdeel. Daarop haalde hij dit seizoen zijn voornaamste successen.De Leuvense student heeft in de Kometahal van Kolomna nog één mogelijkheid zijn eerste WK-medaille te veroveren. Op de laatste dag van het toernooi komt hij uit op de massastart, een minimarathon over zestien ronden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Andere sporten