Direct naar artikelinhoud
Video

Russische premier scherp voor Westen: "Is dit 2016 of 1962?"

De Russische premier zegt op de Veiligheidsconferentie in München dat de wereld is terechtgekomen "in een nieuwe Koude Oorlog". Die uitspraak komt er na beschuldigingen van Frankrijk en de VS, die zeggen dat Rusland moet stoppen met hun bombardementen in Syrië.

"Er is geen bewijs dat onze bombardementen burgers treffen, ook al beschuldigt iedereen ons daarvan", stelt de Russische premier Dmitri Medvedev scherp op de Veiligheidsconferentie. "Rusland is niet bezig met het bereiken van een of andere geheim doel. We proberen gewoon onze nationale belangen te beschermen."

"Het creëren van vertrouwen is moeilijk, maar we moeten het vertrouwen herstellen. Onze standpunten verschillen, maar ze verschillen niet zo veel als 40 jaar geleden, toen er nog een muur stond in Europa."

"Je zou dit nog scherper kunnen stellen", vervolgt Medvedev. "We zijn terechtgekomen in een nieuwe Koude Oorlog. Bijna dagelijks worden we ervan beschuldigd de meest verschrikkelijke bedreiging voor de NAVO in zijn geheel te zijn, voor Europa, voor Amerika, voor andere landen... Ze maken enge films, waarin Rusland een nucleaire oorlog begint. Ik vraag me soms af: is dit 2016 of 1962?"

'Ze maken enge films, waarin Rusland een nucleaire oorlog begint. Ik vraag me soms af: is dit 2016 of 1962?'
Russische premier Medvedev

"Stop bombardementen"

Frankrijk en de VS riepen Rusland vandaag op om een eind te maken aan de bombardementen op Syrische burgers. Dat is noodzakelijk om de vrede in het land te doen terugkeren, zei de Franse premier Manuel Valls.

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry riep Rusland op om de aanvallen op "legitieme oppositiegroepen" in Syrië te stoppen met het oog op het welslagen van het akkoord over de stopzetting van de vijandelijkheden.

"Momenteel concentreert de zeer grote meerderheid van de Russische aanvallen zich op legitieme oppositiegroepen. Om het akkoord (over de stopzetting van het geweld, n.v.d.r.) na te leven, is het essentieel dat Rusland van doelwitten verandert in Syrië", zo zei Kerry. "We bevinden ons op een scharniermoment" tussen oorlog en vrede, onderstreepte de minister.

Donderdag kwamen Rusland, een belangrijke bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad, en zestien andere landen overeen dat de wapens binnen een week moeten zwijgen in Syrië. Aanvallen op terroristische bewegingen als Islamitische Staat gaan echter wel door. De regering-Assad duidt al haar tegenstanders aan als terroristen en heeft aangekondigd de strijd voort te zetten.

Vandaag heeft Rusland opnieuw rebellen in Noord-Syrië gebombardeerd, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Volgens het Observatorium, dat de burgeroorlog met hulp van activisten te velde verslaat, is het bestookte gebied in handen van de Syrische tak van Al-Qaida en van gematigde rebellengroepen.

De Amerikaanse buitenlandminister John Kerry.
De Franse premier Manuel Valls op de veiligheidsconferentie in München.