© AFP

© AFP

© AFP

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Politie lost verschillende schoten tijdens wilde achtervolging op mensensmokkelaars

Een wilde achtervolging door de Belgische politie is donderdagochtend in het Franse Duinkerke uitgedraaid op een ongeval. De politie loste verschillende schoten en de A16/E40 was een tijdlang afgesloten. Bij een ander ongeval in de file die ontstond na het incident kwam een motorrijder om het leven.

Rond 6 uur donderdagochtend werd een verdacht Brits voertuig gesignaleerd op de snelwegparking in Jabbeke. Volgens het parket kon op basis van heel concrete gegevens vermoed worden dat het ging om mensensmokkelaars. De West-Vlaamse wegpolitie ging ter plaatse voor een controle, maar de verdachten namen de vlucht. Tijdens de achtervolging probeerden de vermeende smokkelaars, zoals wel vaker, de politie aan te rijden.

Vier verdachten zwaargewond

De politie vuurde op het voertuig van de verdachten. “Desondanks bleven de verdachten hun vlucht richting de Franse grens aanhouden en bleven zij levensgevaarlijke situaties creëren voor alle weggebruikers op de E40”, zegt mensensmokkelmagistraat Frank Demeester.

Even voor Duinkerke was op dat moment al een ongeval gebeurd. De politie zag het ongeval en minderde onmiddellijk vaart. De vermeende mensensmokkelaars reden echter aan hoge snelheid in op de voertuigen die bij het eerdere ongeval betrokken waren. De vier inzittenden van de vluchtende wagen raakten daarbij zwaargewond. Twee van hen zouden ook schotwonden in de rug en de schouder opgelopen hebben.

Motorrijder komt om

De files die na het ongeval waren gevormd, leidden tot een derde ongeval op een tiental kilometer afstand van het vorige ongeval. Een motorrijder verloor het leven nadat hij op een vrachtwagen was ingereden, aldus de prefectuur. Volgens de krant La Voix du Nord gaat het om een Nederlandse motorrijder.

Op de snelwegparking in Jabbeke werden intussen tientallen vluchtelingen aangetroffen. Zij zaten verstopt in vrachtwagens om op die manier te proberen via de Franse havens in het Verenigd Koninkrijk te geraken. De West-Vlaamse parkings van de E40 vormen al langer het geliefkoosde werkterrein van dergelijke smokkelbendes.

“Levensgevaarlijke situaties”

De feiten van donderdag zijn een uiting van de drieste wijze waarop mensensmokkelaars al verscheidene jaren te werk gaan, zegt Frank Demeester. “Zij schuwen geen enkel geweld ten aanzien van vluchtelingen, vrachtwagenchauffeurs en zeker niet ten aanzien van politie. De vluchtende smokkelaars zorgen voor levensgevaarlijke situaties op de snelweg en zijn vaak in het bezit van wapens. Daarnaast werd reeds vastgesteld dat zij zich onder invloed van verdovende middelen naar de parkings begeven, of dat zij ter plaatse verdovende middelen gebruiken vooraleer zij hun smokkelactiviteiten aanvatten.”

Het volledige traject van de achtervolging zal aan beide kanten van de landsgrens onderzocht worden. De contacten en eerste afspraken tussen het parket van West-Vlaanderen en het parket van Duinkerke zijn hierover al gemaakt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer