16 augustus 2017 om 03:00
Commentaar
Marc Janssens
Luister naar

Commentaar: Stalbranden

Wie de aantallen op zich laat inwerken, begint het te duizelen. Bij de 47 stalbranden die de afgelopen drie jaar in Nederland hebben gewoed, kwamen zo’n 370.000 beesten om. Dieren die kansloos waren in gevecht met het om zich heen slaande vuur en door vlammen of verstikking om het leven kwamen. Dit jaar zijn daar alweer veel branden bijgekomen, met zondagnacht de dood van honderden varkens in het Twentse Agelo als voorlopig triest slot. De reacties op de branden getuigen van onthutste gevoelens, zowel bij de brandweer als in de varkenssector. Varkens mogen dan voor consumptie worden gefokt, een dergelijk einde gunt niemand deze dieren. Terecht klinkt dan ook de roep om een onderzoek naar de stalbranden en de vraag, hoe deze voorkomen kunnen worden.

Dierenwelzijn staat de laatste jaren steeds meer in de belangstelling. Waar de intensieve veeteelt vorige eeuw jarenlang kon doorgroeien, kent de Europese Unie sinds 2012 bijvoorbeeld een verbod op de legbatterij voor kippen. Binnen Europa loopt Nederland nog eens voorop als het gaat om dierenwelzijn en zijn er allerlei regels om het leven, het transport en het levenseinde van dieren met zo min mogelijk lijden gepaard te laten gaan. Nederland kent inmiddels zelfs een Partij voor de Dieren, naast 50Plus de enige partij die expliciet de belangen van één groep via haar naam zegt te behartigen. Belangeloos, zo lijkt het, aangezien dieren geen stemrecht hebben, hoewel bij sommige dieren-voorvechters al een roep klinkt om politieke participatie van dieren. Ook onder christenen neemt de aandacht voor dierenwelzijn toe. De mens mag dan in een Bijbelse visie kroon op de schepping zijn, dat betekent niet dat dat hij dieren onbeperkt en ongereguleerd aan zijn eigen belang kan onderwerpen.

Idealen stuiten helaas vaak op een weerbarstige praktijk. De intensieve veehouderij mag dan onder ­kritiek staan, haar aanpassen is minder eenvoudig. En dat ligt niet enkel aan de sector zelf. Als mensen tv-kijken of de krant lezen zijn ze vaak dier- en milieubewust, in de winkel zijn ze vooral prijsbewust. Paradoxaal genoeg neemt de aandacht voor dierenwelzijn toe, maar hebben we nog nooit zo’n klein deel van ons inkomen aan vlees en ander eten besteed als nu. Onze woning, vakanties en andere aangename dingen moeten immers ook betaald worden. Dierenwelzijn mag wat kosten, zowel voor de consument als voor de sector. Als nu blijkt dat bijna alle branden in de afgelopen jaren in oude stallen plaatsvonden, waar sneller kortsluiting ontstaat en minder brandveiligheidseisen gelden, dan staat ons als samenleving één ding te doen: snel investeren in nieuwe en veiligere stallen.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
nd

Eén schreeuw kan de stilte verscheuren. Gelukkig is de politie alert op verstoringen op 4 mei

Uit vrees voor ‘verstoringen’ is rondom de Nationale Herdenking op 4 mei extra beveiliging nodig. Blijkbaar willen sommige activisten die twee minuten ’heilige stilte’ zelfs niet meer ontzien.

Afbeelding

De realiteit van het staatscasino: om winst te betalen raken een heleboel mensen een smak geld kwijt

Gokken wordt door de staat verkocht als een ontspannend verzetje. Maar het is georganiseerd onrecht: met een verzameling verliezers creëer je geen winst. Niet voor de zogenaamde 'winnaars', niet voor de maatschappij.

Commentar

We hebben gefaald in het onderwijs aan onze kinderen, maar het tij is te keren

Was vroeger alles beter? Nee. Maar sommige zaken wel, is de conclusie na het zoveelste alarmerende rapport over het onderwijs. Maar het tij is te keren.

Afbeelding

Israël is door zijn bondgenoten verdedigd tegen Iran. Laat het nu ook eens naar hen luisteren

Israël heeft het grootste deel van zijn verdediging tegen de Iraanse massa-aanval te danken aan zijn bondgenoten. Laat het nu ook luisteren naar hun terechte vragen, over Gaza en over het conflict met Iran.

nd

Dit kabinet moet met miljarden blijven schuiven zolang 'verkiezingswinnaars' zich in onmacht wentelen

Het kabinet regeert niet over zijn graf, maar doet wat het doen moet zolang er niks nieuws is opgestaan. Terwijl de VVD en NSC met Wilders en BBB informeren en traineren, moeten D66, CDA en CU stug doorgaan met regeren.

nd

Het SUV-drama: trend naar zware, brede en hoge auto's doet vooruitgang van elektrisch rijden teniet

Nieuwe auto’s worden elk jaar zwaarder, breder en hoger. De SUV is populair, ook bij elektrische rijders. Die schaduwzijde van de 'vergroening' maakt dat de belastingvrijstelling voor elektrisch rijden achterhaald is.

beeld nd

Laat iedereen met een scherpe mening over transgenderzorg eens een tijdje zwijgen

Brits onderzoek naar de zorg voor jongeren met genderproblematiek is een verademing en verdient Nederlandse navolging. Goede transgenderzorg heeft grondig onderzoek nodig, maar kan heel goed zonder gepolariseerd debat.

Commentaar

Johan had een Surinamer kunnen zijn. Hoe afkomst nooit iets te maken heeft met nationaliteit

De racistische koffietafeltheorie van Derksen dat kleur bepaalt of je een Nederlander bent, krijgt veel kritiek uit de maatschappij. Hopelijk is dit een verandering in het denken over kleur en nationaliteit.

Afbeelding

Juist omdat het veel kiezers niet interesseert, is een wet nodig die politieke partijen controleert

Een politieke partij verbieden, dat kan onder de huidige wetgeving - het is al eens gebeurd. Maar er zijn meer redenen om een wet te maken speciaal voor politieke partijen. Vooral omdat de kiezer niet zo kieskeurig is.