'Minstens vier passagiersvluchten richting VS bedreigd'

Minstens vier trans-Atlantische passagiersvluchten die richting Verenigde Staten vlogen, zijn maandag door telkens dezelfde anonieme beller bedreigd. De dreigementen bleken iedere keer vals, zo melden Amerikaans media op basis van de FBI.

Eerder was al bekendgemaakt dat een Air France-vliegtuig, dat op weg was naar de luchthaven John F. Kennedy in New York, wegens de dreigementen door Amerikaanse gevechtstoestellen begeleid moest worden.

Daarnaast werden door dezelfde beller ook gelijkaardige bedreigingen geuit tegen een toestel van Delta Air Lines dat van Parijs naar Boston vloog, en tegen United Airlines-vliegtuigen die in Madrid en Edinburgh waren opgestegen richting Newark.

Alle bedreigde vliegtuigen konden veilig landen. Bij de inspectie achteraf werden er geen bommen of andere gevaarlijke voorwerpen in aangetroffen.

Volgens sommige media werden er zelfs een tiental vliegtuigen bedreigd. De FBI verschafte geen duidelijkheid over het aantal betrokken vluchten, maar beklemtoonde wel dat de dreigementen als niet-geloofwaardig werden bestempeld.

'Scheikundige wapens'

Zondag raakte bekend dat een onbekende via een niet te traceren lijn de politie in Maryland had gebeld met een 'dreigement met scheikundige wapens' tegen een vlucht van Air France van Parijs naar New York, zo bevestigde een Amerikaanse regeringsambtenaar aan het NBC News.

Twee Amerikaanse gevechtstoestellen, volgens nieuwszender CNN van het type F15, begeleidden de Airbus A-330 ongeveer vanaf een uur voor zijn aankomst. De toestellen vlogen op 10.000 voet zodanig mee dat de passagiers en bemanningsleden van de Airbus hen niet konden opmerken.

Het Franse vliegtuig is om 10.17 uur plaatselijke tijd probleemloos en min of meer op het voorziene tijdstip geland, zei Air France. De twee gevechtstoestellen landden niet mee, aldus ABC.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen