© Bart Dewaele

Groen verwijt De Wever 'intimidatie' na kritiek op politieke benoemingen

Bart De Wever pikt het niet dat Meyrem Almaci, voorzitster van Groen, de N-VA ervan beschuldigt aan politieke benoemingen te doen. Het is daarentegen Groen zelf “dat over de schreef gaat”, zegt De Wever maandag. Groen reageert furieus en spreekt van 'intimidatie' en een afleidingsmanoeuvre.

svg

Groen verzamelde op pinkstermaandag op de Grote Markt van Antwerpen om één jaar regering-Michel te evalueren. Naast tal van gebroken verkiezingsbeloftes hekelde Almaci ook de politieke benoemingen die N-VA toepast.

‘Politieke benoemingen uit den boze voor N-VA’

Bart De Wever heeft er naar eigen zeggen geen problemen mee dat Groen kritiek levert op het regeringsbeleid. ‘It’s the duty of the opposition to oppose’, zegt hij.

Maar de N-VA-voorzitter heeft meer moeite met de verwijten van politieke benoemingen. Die zijn voor zijn partij net ‘uit den boze’. ‘Wij weigeren ambtenaren, managers of CEO’s te benoemen omdat ze de juiste partijkaart hebben. Zij moeten aangeworven worden op verdienste en na een objectieve selectie.’

‘Zo bruin als Groen hebben wij het nooit gebakken’

De Wever noemt de houding van Groen ‘hypocriet omdat net zij deze praktijken wel toepast, met name in Brussel waar de partij tot voor kort mee in de regering zat’.

‘Zo probeerde Bruno De Lille zijn kabinetschef Patrick Balcaen te benoemen als directeur bij Mobiel Brussel en werd Frederic Fontaine, de kabinetschef van minister Evelyne Huytebroeck, directeur van Leefmilieu Brussel. Met alle respect, maar zo bruin hebben wij het nooit gebakken, en dat gaan wij ook nooit doen’, besluit De Wever.

De Wever haalt uit naar Groen. ‘Als partij zelf de meest kwalijke vorm van politieke benoemingen gebruiken, en vervolgens anderen kapittelen op een correcte houding, dat is gewoon hypocriet. Almaci zou beter de hand eens in eigen boezem steken, vooraleer met het vingertje anderen aan te wijzen. Ik heb van Groen geen enkele les in deontologie te ontvangen.’

'Klinkklare onzin'

Die uithaal valt niet goed bij Groen. Volgens Groen-voorzitster Meyrem Almaci is die kritiek van De Wever 'ondermaats'. Volgens haar heeft Groen tijdens de vorige legislatuur in Brussel de mogelijkheden op politieke benoemingen danig beperkt, door de invoering van een objectieve procedure. In Brussel moeten alle kandidaten voor een jury komen om hun beleidsnota te verdedigen. De regering kan ook niet meer 'schuiven' met geslaagde kandidaten.

Ze wijst erop dat die methode ook vruchten afwerpt. 'Natuurlijk zijn er heel wat mensen die een politieke kleur hebben en die meededen aan de examens. Maar ze zijn niet meer gekozen omwille van hun kleur', luidt het. Over de kandidatuur van Balcaen is ze duidelijk: 'Die heeft inderdaad meegedaan, maar was tweede geklasseerd, en heeft het dus niet gehaald', zegt Almaci.

Ze ziet in de 'forse reactie' van De Wever dan ook een afleidingsmanoeuvre. 'Blijkbaar wil Bart De Wever niet herinnerd worden aan zijn verkiezingsbeloftes.'

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer