© marlies van bael

“Zij kunnen niet lopen, wij wel handbiken”

Tim Van Bael uit Heist-op-den-Berg beklimt eind deze maand de Mont Ventoux met een handbike en zamelt zo geld in voor vzw To Walk Again uit Westerlo. “Hiermee toon ik mijn respect aan de invaliden die verplicht zijn om met een handbike te fietsen”, zegt hij.

Marlies Van Bael

Tim woont in Heist-op-den-Berg en baat nog maar net het sportcentrum Fitclass uit in Spikdorenveld in Westerlo. Samen met zijn Fitclass-Team en diëtiste De Snepkens neemt hij deel aan Run to Walk Again, om geld in te zamelen voor vzw To Walk Again. “We lopen tijdens dat evenement allemaal een marathon, maar per ploeg neemt ook iemand met een beperking deel die rijdt met een handbike”, vertelt Tim.

Naarmate de inzameling vorderde, wou Tim ook eens weten hoe het is om met een handbike te fietsen. “Eerder had ik met vrienden al afgesproken om eind juli samen de Mont Ventoux te beklimmen met de fiets. Maar toen ik in contact kwam met onze handbikers Jo en Michael ontstond het idee om de Mont Ventoux met de handbike te beklimmen. Zij kunnen niet meer lopen, maar ik kan wel handbiken. Hiermee wil ik respect tonen door me in hun situatie te stellen.”

Tim begon snel na zijn beslissing met trainen en huurde een handbike bij Sporta in Tongerlo. “Velen verklaren me gek, zeker omdat ik nog maar weinig tijd heb om te trainen. Elke dag rijd ik van Heist-op-den-Berg naar Westerlo en probeer ik toch 25 à 30 kilometer te oefenen. Het handbiken op zich valt heel goed mee, alleen is het moeilijk om kort af te draaien. Dat gaat eigenlijk helemaal niet. Ik wil dan ook zeker niet mijn benen gebruiken, dus probeer ik het op een andere manier op te lossen. Het is wel leuk hoe vriendelijk de mensen zijn op straat als je met een handbike rijdt.

Tim gaat deze uitdaging aan voor vzw To Walk Again en heeft daarvoor nog sponsors nodig. Wie graag zijn of haar steentje wil bijdragen kan terecht op onderstaand e-mailadres. “Elke cent is welkom voor het goede doel”, zegt Tim.

tim.vanbael@fitclass.be