© jorende weerdt

Dorpsgenoten ontvangen onderscheiding van paleis: “Dit was een complete verrassing voor ons”

Het Netedorp Itegem (Heist-op-den-Berg)

is sinds kort twee commandeurs in de Kroonorde rijker. Dorpsgenoten Gaston Durnez (88) en Cas Goossens (79) ontvangen dit najaar de onderscheiding als blijk van waardering voor hun inzet en verdiensten jegens het land.

kristof van rompaey

Gewezen administrateur-generaal van de BRT(N) Cas Goossens en collega-journalist en schrijver Gaston Durnez – respectievelijk uit- en ingeweken Itegemnaars – zijn allerminst vreemden voor elkaar. De dorpsgenoten zijn ook al geridderd in de plaatselijke Orde van de Zwaan, die werd opgericht naar aanleiding van het duizendjarige bestaan van Heist-op-den-Berg. Dat ze ook een ereteken zouden ontvangen, wisten ze niet van elkaar.

“De onderscheiding was een grote verrassing”, vertelt Durnez. “Een burgerlijk ereteken als dit overkomt je. Je vraagt het niet aan.” Of hij dan een vermoeden heeft waarom hij werd uitgekozen? “Wel, ik ben bijna 89 jaar en schrijf al zo’n 70 jaar in de krant”, legt hij uit. “Misschien ben ik nu wel de ouderdomsdeken van de Vlaamse pers. Ik heb ook een aantal boeken op mijn actief staan, onder meer over persgeschiedenis, biografieën van Felix Timmermans en de Engelse auteur Chesterton. Daarnaast inspireerde ik nog de Encyclopedie van de Vlaamse Beweging. Ik denk dus dat de adviseurs van de Koning zich daarop baseerden.”

Cas Goossens, die in 1961 aan de slag ging als journalist bij de BRTN en er tot 1996 administrateur-generaal was, beschouwt de onderscheiding als een erkenning voor al zijn generatiegenoten. “Er werd wel eens lacherig gedaan over de openbare omroep van toen, maar ik zou gerust een inventaris willen maken van het aantal internationale prijzen en erkenningen die wij toen behaalden met producties die België en de Vlaamse cultuur mee op de kaart hielpen te zetten.”

“Een van de mooiste voorbeelden is misschien wel de schitterende triptiek van Harold Van de Perre over Rubens, Breugel en Van Eyck”, meent Goossens. “Dat zijn zaken die nu niet meer op televisie komen. Ik vermoed dat het paleis het ereteken daarom toekent aan één persoon als erkenning voor een hele generatie. Een erkenning die we in die tijd niet kregen van de Vlaamse regering.”

De heren zijn tevreden met elkaars gezelschap bij de Kroonoorde. Pensioen staat voor geen van beiden trouwens gelijk aan stilzitten. Zo gaat Goossens in het najaar opnieuw van start met Honderduit, een reeks gesprekken waarvoor hij traditiegetrouw bekende en interessante gasten uitnodigt bij cc Zwaneberg in Heist-op-den-Berg. Ook in Knokke-Heist, zijn huidige woonplaats, vindt een gelijkaardige lezingenreeks plaats. Durnez schaaft aan zijn bureau in Itegem dan weer volop aan nieuw werk. “Ik hoop de Koning volgend leesseizoen te kunnen bedanken met een nieuw boek, getiteld Elk leven heeft zijn geheim. Waarover het gaat? Dat is nog geheim", knipoogt hij.