Meer dan 15.000 bestuurders geflitst

De politie heeft tijdens de flitsmarathon, waarbij van donderdag- tot vrijdagochtend in heel het land extra gecontroleerd werd op snelheid, 3,9 procent van de autobestuurders geflitst met een mobiele camera. Exact 15.615 van de 398.485 gecontroleerde voertuigen reed te snel. Dat meldt de federale politie vrijdag.

drombouts

In totaal namen 700 agenten deel aan de actie, zowel van de federale wegpolitie als van de 131 deelnemende politiezones. Er stonden ruim 500 mobiele camera's opgesteld. 72 bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren.

De cijfers van de vaste camera's ontbreken nog. Tijdens de flitsmarathon, die 24 uur lang duurde, werd ook gecontroleerd op plaatsen die door burgers konden aangegeven worden. De 'Ik Flits Mee'-campagne, waarbij burgers via de website www.ikflitsmee.be meer dan 50.000 locaties aangaven, liep van 31 maart tot 10 april.

"Aangenamer rijden"

De politie zegt dat de bewustmakingsactie als doel had om de veiligheid op onze wegen te verbeteren, en om het aantal slachtoffers bij ongevallen te doen dalen. Daarnaast was het volgens de politie merkbaar dat tijdens de flitsmarathon heel wat bestuurders zich aan de snelheidsbeperking hielden. "Ook dit was één van de beoogde resultaten: bestuurders laten aanvoelen dat - als iedereen zich aan de snelheidsbeperkingen zou houden - het aangenamer en vooral veiliger rijden is. Hopelijk is dit een stimulans om de snelheidsbeperkingen te respecteren."

De lijst met door burgers aangegeven locaties blijft ook na de actie "een interessant werkdocument voor de toekomstige flitslocaties". "Alle partners die betrokken waren bij deze campagne gaan nu de hele actie analyseren. Op basis daarvan zal bepaald worden op welke wijze deze actie een vervolg krijgt."

Foto Louis Verbraeken

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER