"De Wever heeft "vreemdelingen" door "PS" vervangen"

Volgens oud-premier Jean-Luc Dehaene is het discours van N-VA-voorzitter Bart De Wever hetzelfde als dat van Filip Dewinter, kopstuk van het extreemrechtse Vlaams Belang. In een interview met De Tijd zegt hij dat De Wever het woord "vreemdelingen" gewoon heeft vervangen door "PS".

Dehaene herstelt momenteel van een operatie, waarbij een tumor is verwijderd uit zijn pancreas. Bij de verkiezingen van 25 mei is hij geen kandidaat meer. Dat betekent meteen ook het einde van zijn actieve politieke carrière.

"Ik ga me tijdens de campagne gedeisd houden en onthouden van al te grote publieke verklaringen", zegt Dehaene. "Tenzij ik vind dat sommige zaken de spuigaten uitlopen. Dan zal ik mijn mond wel opendoen."

Blijkbaar geldt dat voor het discours van N-VA-voorzitter Bart De Wever. "Het is zo makkelijk om met een oneliner de schuld bij iemand anders te leggen. Eigenlijk is het discours van De Wever hetzelfde als dat van Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter. Alleen heeft hij de vreemdelingen door de PS vervangen", aldus nog de oud-premier.

Dehaene geeft toe dat hij in 2007 nog dacht dat De Wever een man was met wie een compromis kon worden gesloten. "Of dat ooit nog gaat lukken, is de grote vraag voor na de verkiezingen", denkt hij.

Het volledige interview met Dehaene is te lezen in de weekendeditie van De Tijd. Ook een aantal andere kranten publiceren morgen een interview met de oud-premier.

Meest gelezen