© Joris Herregods

25 Turkse Lucerna-leerlingen vluchten naar Atheneum

Aan de deur van het Koninklijk Atheneum stonden gisteren (dinsdag) op de eerste dag van de inschrijvingen meteen al 25 Turkse leerlingen aan te schuiven die van het Lucernacollege komen. In Houthalen en Gent liggen de aantallen vertrekkers nog een stuk hoger.

dirk hendrikx

Vorige week raakte bekend dat sommige Turkse ouders hun kinderen weghalen uit de vier Lucernacolleges in ons land. Deze scholen worden gelinkt aan de Gülen-beweging, die volgens de Turkse president Erdogan een terreurorganisatie is.

De ouders handelen uit schrik om als landverrader bestempeld te worden. “Ze zijn ook bang dat ze niet meer naar hun familie in Turkije zullen kunnen reizen”, zegt Ibrahim Anaz van de aan Gülen gelinkte ondernemersvereniging Betiad. “Er zijn blijkbaar lijsten in Turkije en wie een kind heeft in een Lucernaschool komt er niet in of krijgt moeilijkheden.”

Voor precieze cijfers over hoeveel leerlingen weggaan, is het afwachten tot het begin van het schooljaar. Een indicatie kwam er gisterenmorgen in Antwerpen toen de inschrijvingen van start gingen in het atheneum.

“Het was wel schrikken, die lange wachtrij”, zegt directeur Karin Heremans. “De nieuwe leerlingen en hun ouders zeggen zelf dat ze niet onder druk handelen, maar geheel uit eigen wil. Ze willen duidelijk met het Turkse conflict niets te maken hebben en de ouders zijn alleen maar bezorgd over de schoolloopbaan van hun kinderen.”

Lees er woensdag meer over in Gazet van Antwerpen - Stadskrant

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER